Tuinvlinder Atalanta – De Atalanta is de meest getelde vlinder tijdens tuinvlindertelling 2015. Hoewel het in ons land een veel voorkomende vlinder is, lukte het de Atlanta nooit eerder om als nummer 1 uit de telling te komen.

Tuinvlinder Atalanta

Trekvlinder

De Atalanta is een trekvlinder. Ieder voorjaar komt de vlinder vanuit Portugal, Spanje en Frankrijk naar ons land om eitjes te leggen. In juli en augustus vliegt de nieuwe generatie uit om vervolgens weer terug te keren naar Zuid-Europa.

Normaal jaar
Het mooie weer van afgelopen weekend was bevorderlijk voor de telling. Toch spreekt de De Vlinderstichting van een normaal vlinderjaar, ondanks het grillige voorjaarsweer. Over een langere termijn bekeken, gaat de vlinderstand echter achteruit. Twintig jaar gelden zou het resultaat van dit jaar een slecht vlinderjaar hebben betekend.

80.000 vlinders
De vlindertelling wordt jaarlijks gehouden in het eerste weekend van augustus. Dit jaar deden ruim 4.500 tuinen mee en werden er bijna 80.000 vlinders geteld. Resultaat van de telling (3 augustus, 12.00 uur):

1- Atlanta: 15.755
2- Dagpauwoog: 14.379
3- Kleinkoolwitje: 6.798

De Vlinderstichting
De Vlinderstichting is een natuurbeschermingsorganisatie die zich inzet voor behoud en herstel van de vlinders en libellen in ons land. Vlinders en libellen zijn namelijk uitstekende graadmeters voor de kwaliteit van natuur en landschap.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Atalanta meest getelde vlinder in onze tuinen

foto rgb stock, Chidseyc: Chris

vlinder atalanta

Vliegtijd en gedrag

Deze trekvlinder kan in Nederland tussen april en november worden waargenomen. Vanuit Zuid-Europa trekken de vlinders ieder jaar richting het noorden; ze brengen hier in de zomer een nieuwe generatie voort. In het najaar worden, vooral langs de kust, vaak groepjes trekkende atalanta’s waargenomen die weer terugkeren naar het zuiden, zoals bijvoorbeeld in 2021. (Zie ook de website over de film Go, Butterflies, Go!.) Behalve op nectarplanten wordt de tuinvlinder atalanta in het najaar ook vaak aangetroffen op rottend fruit op bloedende bomen en op bladeren met honingdauw van bladluizen.