Laden Evenementen

LISSE – 400 jaar Mayflower. In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. Eén van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale maar ook voedselplanten meegenomen: Het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens.
Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland hebben hier met een aantal Amerikaanse collega’s een prachtige tentoonstelling over gemaakt. Hun botanische tekeningen zijn van 21 maart t/m 21 juni 20202 te zien in het Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

400 mayflower

Artisjok, tekening Margriet Honingh

Botanische tekeningen

Voedselplanten

Van de meer dan 1000 planten die in het Het Cruijdeboeck staan, is er een selectie gemaakt van planten die in die tijd of als medicinale of voedselplanten gebruikt werden. In de selectie komen ook planten voor die de Indianen aan de Pilgrims lieten zien, zoals bijvoorbeeld mais, pompoen of bepaalde bonensoorten. Bovendien bevat de plantenlijst verschillende kruiden en wortels die de Indianen als geneesmiddel gebruikten. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het evenement ‘Mayflower 400 Leiden’. Bij de tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats, zoals cursussen botanisch tekenen en lezingen.

Kruidenboek

Naast de tentoonstelling ‘Planten van de Pilgrims’ is er ook een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens.