GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, wonen en duurzaam vergroenen

Expressionist van het Westlandse landschap

Laden Evenementen

Het Westlands Museum organiseert een nationale overzichtstentoonstelling over de expressionist Leendert Scheltema (1876-1966), die in stijl beïnvloed werd door Vincent van Gogh.

Expositie Leendert Scheltema

Het Westland, met zijn pittoreske tuinbouwlandschap, vaarten, bruggetjes en historische kerken, was in de 19e en 20e eeuw een schilderskolonie, een soort Barbizon, van het nabijgelegen Den Haag en Delft. Leendert Scheltema was een bijzondere Westlandse kunstschilder, met tot de verbeelding sprekend abstract-expressionistisch werk van landschappen en portretten.

Als leerling van Jan Toorop wilde hij een modern kunstenaar zijn, zich onderscheidend met een helder kleurenpalet en neigend naar abstractie. Scheltema, afkomstig van Ameland, woonde 79 van zijn 90 jaren in Wateringen. Hij excelleerde in Westlandse landschappen en portretten, en met duingezichten uit zijn tweede liefde, Ameland. Ook maakte hij een aantal religieuze portretten.

Het Westlands Museum wil opnieuw aandacht vragen voor deze markante kunstenaar en organiseert nu in samenwerking met een zestal Nederlandse musea een nationale overzichtstentoonstelling met nog niet eerder vertoond werk, ook van familie en particulieren. Hierbij worden ruim 90 werken getoond van Scheltema, van zijn leermeesters Jan Toorop en Vilmos Huszár en van andere schildervrienden. De expositie wordt ondersteund door een fraaie catalogus/monografie van de schilder, geschreven door gastconservator Maarten van der Schaft.

De tentoonstelling in het Westlands Museum, die duurt tot 3 januari 2022, is dagelijks te bezoeken, met uitzondering van de maandagen. Openingstijden en overige informatie zijn te vinden op www.westlandsmuseum.nl

Ga naar de bovenkant