Geborduurd bos en de zorgen om het klimaat

Laden Evenementen

Museum Panorama Mesdag bestaat 140 jaar en start het jubileumjaar met een bijzondere primeur: het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst in Museum Panorama Mesdag tentoongesteld.

Geborduurd bos

Een jaar lang werkte Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos wil Sara mensen deelgenoot laten zijn van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur laten kijken: “Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.”


Het bos wordt in al haar stadia getoond: jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Het doek wordt opgehangen in spiraalvorm – Vrugts variant op de panoramavorm – waarin de bezoeker kan gaan dwalen. Geuren en geluiden zullen herinneringen oproepen. Alle zintuigen worden aangesproken.

In tegenstelling tot de geschilderde illusie van Mesdags Panorama van Scheveningen – het schilderij dat geen schilderij mag lijken – staat bij Vrugts panorama de tactiliteit van het materiaal en het zichtbare handwerk centraal.

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal en in de zoom worden zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer toegevoegd. Zodra het kunstwerk in 2023 haar finale plaats bereikt in de tuin van Museum Belvédère, zal het doek vergaan en de zaden ontkiemen in een nieuw bos.

De presentatie Honderdduizend bomen en een bos van draad is binnenkort te zien in Museum Panorama Mesdag.

museum mesdag

Museum Panorama Mesdag

Museum Panorama Mesdag is een uniek museum met het Panorama van Scheveningen als artistieke hoogtepunt van Hendrik Willem Mesdag. Het is een particulier museum met een vaste collectie van persoonlijke werken van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), zijn vrouw Sientje van Houten (1834-1905) en tijdgenoten. Daarnaast presenteert het museum tijdelijke tentoonstellingen rond tijdgenoten van Mesdag, het fenomeen panorama en hedendaagse kunst.

Sara Vrugt

Sara vrugt(1981) is een textielkunstenaar, opgeleid in mode- en textielvormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag met een master Beeldende Kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In haar werk brengt ze beide werelden samen: ze zet grote participatieve kunstprojecten neer in de vorm van borduurwerken die raken aan maatschappelijke thema’s. Bezoek website: vrugt.com

 

Voor een bezoek aan museum Panorama Mesdag is een online ticket met tijdslot verplicht.
Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag

Ga naar de bovenkant