Hermitage: Juwelen schitteren aan het Russische hof

Laden Evenementen

De Hermitage viert dit jaar haar tien jarig bestaan in Amsterdam. Om dat te vieren is vrijdag 13 september de tweede jubileumtentoonstelling ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’ feestelijk geopend.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. De juwelen, portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren twee eeuwen mode, gedragen door de high society aan het Russische hof in Sint Petersburg.

hermitage orchidee

 

 

Orchidee

Prachtig is een parure van goudfiligrein met cameeën (1795), gemaakt van goud, diamanten, papier-maché en glas. Het object was een geschenk aan grootvorstin Aleksandra Pavlovna, zuster van de latere Nederlandse koningin Anna Pavlovna.
Maar ook een broche in de vorm van een orchidee (eind negentiende eeuw), bestaande uit goud, zilver, email en briljanten, is een topstuk.

Russische revolutie

Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In de tentoonstelling schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.

Ga naar de bovenkant