In volle bloei, de verering van Flora

Laden Evenementen

In het jubileumjaar 2022 trakteert het Mauritshuis zijn bezoekers op de beste bloemstillevens uit de 17de eeuw. Het museum bezit zelf een zeer rijke verzameling bloem-schilderijen, meesterwerken van Ambrosius Bosschaert, Roelant Savery, Jan Davidsz de Heem en Rachel Ruysch. Niet voor niets behoren deze geschilderde boeketten tot de populairste werken uit de collectie.

Maria Sibylla Merian

De verering van Flora

Aangevuld met bruiklenen, schilderijen, prenten en tekeningen, van over de hele wereld vertelt In Volle Bloei het fascinerende verhaal van de geschiedenis van de ‘verering van Flora’. Nergens in Europa stond de wetenschappelijke kennis over flora en fauna op zó’n hoog niveau als in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Mannen én vrouwen bestudeerden met grote passie alles wat groeide en bloeide. Zij creëerden de fraaiste albums waarin minutieus en kleurrijk bloemen en planten waren afgebeeld, inheems en uitheems.

Florilegia

Ze werden ‘florilegia’ genoemd, de publicaties met ongelofelijk gedetailleerde afbeeldingen in ets of gravure; bedoeld om de schoonheid van bloemen en planten te illustreren. Ze ontstonden omdat onderzoekers flora en fauna niet uit boeken wilden leren kennen, maar door het zelfstudie en afbeelden.Uitgebreid werd er gekweekt en verzameld, bestudeerd en getekend. De tentoonstelling laat verschillende beroemde publicaties zien.

Ga naar de bovenkant