Prent van de Maand, Wilde Anemoon

Laden Evenementen

Museum de Zwarte Tulp in Lisse is niet alleen het museum voor de bloembollencultuur maar ook het museum over hoe bolgewassen in allerlei vormen van kunst weergegeven zijn. Zo zijn er onder andere bloemstillevens te zien en aardewerk met daarop tulpen als motief. In het prentenkabinet staat grafiek in de spotlights. Niet letterlijk, want juist veel licht kunnen de kwetsbare prenten uit de bijzondere Collectie Nieuwenhuis niet verdragen. Daarom worden de getoonde werken jaarlijks meerdere malen verwisseld zodat er elke keer iets nieuws te zien is.

wilde anemone

Prent van de Maand

Om nog wat langer te kunnen genieten van de prachtige afbeeldingen van bolgewassen uit voorjaar, zomer en najaar plaatst het museum elke maand één van de prenten op de website. Voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken als screensaver, om in te lijsten of om een eigen bolgewassen-kalender mee te maken.

Wilde Anemoon

Tik in je browser ‘museum de zwarte tulp prent van de maand’ en je komt in september uit bij een afbeelding van de Wilde anemoon. Het is een stippelgravure die werd getekend en gegraveerd door Edouard Hocquart (1798-1870) voor een Frans medisch handboek uit 1821-1825 waar beschrijvingen van planten met medicinale en giftige eigenschappen in staan.

Bij anemonen moet je opletten met het sap van de plant dat irritaties kan veroorzaken op de huid. Kijken naar de prachtige bloem zoals Hocquart hem weergegeven heeft kan geen kwaad.

Museum de Zwarte Tulp, Heereweg 219, 2161 BG Lisse. Dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur.
www.museumdezwartetulp.nl

Ga naar de bovenkant