Tentoonstelling BIG Insects in museum Natura Docet

Laden Evenementen

DENEKAMP – Op 4 juli opent de tentoonstelling BIG Insects in museum Natura Docet in Denekamp. In de parktuin van het museum zijn ongeveer 30 gigantische, bewegende beelden van insecten te zien en te beleven met daaromheen educatieve activiteiten voor kinderen en families. Het museum presenteert in de zalen ook nog de wereld van insecten met wetenswaardigheden, fossiele libellen, een collectie van honderden vlinders en ook een volière met levende vlinders en grote terrariums met kakkerlakken en flappentakken.

big insects

Big Insects

Misschien wel het meest bijzondere onderdeel van de tentoonstelling in het museum is de bijdrage van mensen uit heel Nederland. Via social media gaven ongeveer vijftig fotografen, veelal amateurs maar ook een bekende entomoloog als Aglaia Bouma, gehoor aan een oproep van het museum om samen een grootse ode aan de insecten te brengen. De deelnemers stelden minstens één foto van een insect ter beschikking, vaak ook veel meer. Samen stuurden zij honderden foto’s in van bekende en bijzondere insecten; platbuiken, penseelkevers, emelten, koraaljuffers, vuurwantsen, hommels en vliegen, van alles komt voorbij. Met een selectie van deze foto’s wordt een mozaïek van circa 40 m2 samengesteld, die de wanden van de Insectenzaal gaat vullen.

Levensbelang

Op deze wijze brengt museum Natura Docet de wereld van insecten in beeld, toont het ruim driehonderdmiljoen jaar aan interactie tussen insecten en planten en bomen en bepleit het museum hoe insecten van levensbelang zijn voor biodiversiteit en ecosystemen. Twee derde van de soorten is al verdwenen, maar het merendeel kan terugkeren als we voor een goede leefomgeving zorgen en ze minder fel bestrijden.

Vanuit de gedachte ‘onbekend maakt onbemind’ probeert museum Natura Docet daarom nu in zes weken tijd ruim twintigduizend bezoekers vertrouwder te maken met insecten.

 

Ga naar de bovenkant