Laden Evenementen

Kunstfotograaf Dennis A-Tjak zit veertig jaar in het vak en viert dit jubileum op grootse wijze. Onder de titel ‘Floribunda’ komt er een overzichtstentoonstelling in het Flower Art Museum én een nieuw boek. Zijn levenslange fascinatie voor bloemen staat in beide centraal.

Dennis A-Tjak

Dennis A-Tjak (1961, Paramaribo) wilde als kind schilder of bloemist worden. In plaats daarvan werd hij fotograaf met bloemen als specialiteit. Hij maakte naam met een indringende serie portretten van oude tulpenrassen, die onder de titel ‘Royal Flowers of the Netherlands’ op Paleis Het Loo te zien was. Minstens zoveel aandacht kreeg zijn serie ‘Indische Pracht’, uitgebracht in boekvorm en tentoongesteld in het West-Fries Museum. Hierin bracht hij de Indonesische flora in beeld die in de 17e en 18e eeuw door de VOC in Nederland werd geïmporteerd.

dennis a-tjak

Bloemen als metafoor

Meer dan honderd bloemportretten van A-Tjak zijn vanaf 24 oktober 2021 te bewonderen op een tentoonstelling in het Flower Art Museum in Aalsmeer. Zijn bekende series komen aan bod, maar ook recent werk dat hij maakte in coronatijd. In de tentoonstelling Floribunda (Latijn voor ‘veel bloemen’) komen de hoogtepunten uit zijn werk samen.

Bloemen zijn voor de kunstenaar een metafoor voor zijn emoties. Wat met woorden niet te zeggen valt, kan A-Tjak in zijn bloemportretten tot uitdrukking brengen. Gevoelens van blijdschap en ontroering, maar ook van overpeinzing en somberheid. Elke bloem die voor zijn camera verschijnt bewerkt hij tot het beeld samenvalt met zijn gemoedstoestand. “Zo verwerk ik wat me bezighoudt en hoe ik het zie, en zo vertelt elke bloem een deel van mijn verhaal.”

Ga naar de bovenkant