Tentoonstelling, het verhaal van de Zwarte Tulp

Laden Evenementen

Van 3 oktober 2020 tot 31 januari 2021 is in het prentenkabinet van het gelijknamige museum de tentoonstelling te zien, Het verhaal van de De Zwarte Tulp. Hoe de mythe werkelijkheid werd.

De Zwarte Tulp

Net als kleding en interieur zijn ook bloemen onderhevig aan mode. In de 19eeuw hielden mensen veel van donkere kleuren in hun interieur, voor hun kleding en ook in hun tuinen. En dus probeerden kwekers bloemen met zwarte tekening te telen of met zo zwart mogelijke bloemen. Ook bloembollenveredelaars probeerden de meest donkere bolgewassen te kweken waaronder ranonkels, kievitsbloemen, hyacinten en … tulpen.

black parrot

black parrot

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Prentenkabinet van Museum de Zwarte Tulp laat negentiende-eeuwse prenten uit de Collectie Nieuwenhuis zien van bijna zwarte bloemen en afbeeldingen van bijna zwarte tulpen uit de collectie van het museum.

Alexandre Dumas (1802-1870) is Frankrijks populairste en meest verfilmde auteur. Naast De drie musketiers (1844) is De Graaf van Monte-Cristo (1845) zijn bekendste roman is hij ook bekend  door zijn historische roman De zwarte Tulp (1850).

Zie verder het artikel elders op GroenVandaag.

Ga naar de bovenkant