ROTTERDAM – Groene daken. Rotterdam behoort tot die gemeenten die de aanleg van groene daken stimuleert. Voor huiseigenaren is er een aantrekkelijke subsidie. De stad heeft inmiddels ook tal van gemeentelijke gebouwen voorzien van een groen dak.

Voordelen
Een groen dak is een dak bedekt met aarde en planten, bijvoorbeeld sedum. Dat levert verschillende voordelen op. Het dak is extra beschermd en gaat tot wel 2x langer mee. Onder een groen dak is het ’s zomers minder warm en op een groen dak is het heerlijk relaxen en lekker oogsten.

Groendak

Bovendien voeren groene daken vertraagd regenwater af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Dat is de reden waarom gemeenten zoals Rotterdam subsidie geven om het aanleggen van dergelijke daken te stimuleren. En natuurlijk zijn groene daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 200.000m2 groen dak.

bron: Gemeente Rotterdam
foto met dank aan De Dakdokters

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Sempergreen lanceert Bijen & Vlinders vegetatiematSubsidie

De populariteit van groene daken is mede te verklaren door de mogelijkheid van subsidie. Zie bijvoorbeeld de site van GroenDak:

“In duurzame en klimaatadaptieve gemeenten wordt subsidie gegeven voor het groene dak. Die subsidie stimuleert vele bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groendak. Bij verduurzaming helpen de subsidie-regelingen zeker om de groene daken in Nederland te laten groeien in oppervlakten. Niet alleen dakgroen overigens, ook gevelgroen valt vaak onder dezelfde regeling. Het begroenen van een gebouw, dak of gevel vergt een investering die op termijn zeker weer wordt terugverdient.”

 

Groendak heeft ook een overzicht van gemeenten die subsidies verstrekken.