Gieren en raven die over het slagveld zweefden, waren voortekens van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van het graan te kunnen afleiden uit het aantal roepjes van de kwartel. Grote, trekkende watervogels zoals zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten de kinderzieltjes mee die datzelfde jaar zouden geboren worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’s aan huis brachten, vindt hier zijn oorsprong …

Historia naturalis: de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het legt verbanden en openbaart de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en onze taal.

Vogels in de cultuur

Het boek is een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelles van Georges Louis Leclerc de Buffon.

Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.

Historia Naturalis

In deze serie verschenen van de hand van Marcel De Cleene eerder: De historia naturalis. Geschiedenis van de kruidengeneeskunde en De naturalis historia. Vergeten toepassingen van planten. De tweede druk van beide boeken zal eveneens op 30 augustus beschikbaar zijn.

Marcel De Cleene – Historia naturalis: de Avibus. Vogels in de cultuur | verschijnt 30 augustus bij Sterck & De Vreese | ISBN 978 90 5615 914 6 | gebonden, 340 pagina’s | verkoopprijs € 39,95