Echt groene stroom. Er gaat geen dag voorbij of de postbode en de bezorger van het wekelijkse dorpsnieuws duwt een folder door de brievenbus waarin we worden opgeroepen om toch vooral voor groene stroom te kiezen. Prima. Er is niets mis met het lobbyen voor het gebruik van groene stroom.

echte groene stroom

Echt groene stroom

Maar wat is nu precies groene stroom? En hoe groen is groen? Met alle aandacht die energie-aanbieders vragen voor hun groene stroomaanbod, raak je het overzicht een beetje kwijt. Bovendien hebben de afzenders het niet altijd over hetzelfde. Soms blijkt groen toch ook wel een beetje grijs of heel grijs. Er bestaat zelfs compensatiestroom en sjoemelstroom. Allesbehalve groen.

groen blad

Duurzaam

In Nederland gebruikt 69% van de huishoudens groene stroom. Dat lijkt veel. Maar slechts een klein deel blijkt opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Zaak dus om je eerst goed te laten informeren voordat je overstapt naar groene stroom, want…

In ons groene, groene, groene, groene strooomen, strooomenland
daar is niet elke aaaanbieder reee-levant

Vergelijken

Om er achter te komen wat echte groene stroom is er een site die het groene energie vergelijken vergemakkelijkt. Dat gaat heel simpel. Je vult je adresgegevens en je jaarverbruik in en je krijgt een selectie van energieleveranciers te zien, waarbij de bovenste aanbieder de meest duurzame is.

ACM

Voordat je tot vergelijken overgaat kan je ook de site van de Autoriteit Consument en markt raadplegen. Hier wordt even helder als beknopt uiteengezet wat groene stroom is.

ACM: Groene stroom is milieuvriendelijk. Want groene stroom wordt gemaakt uit hernieuwbare energiebronnen. Bijvoorbeeld zon, wind, water en bepaalde vormen van biomassa.

plantenenergie

Energie uit levende planten

Of we ooit zover komen dat we energie uit levende planten kunnen gaan gebruiken, dat is nog een vraag. De eerste pogingen zijn er al. Bijvoorbeeld het onderzoek dat wordt gedaan door het bedrijf PLANT-E. Dit innovatie bedrijf is het gelukt om energie op te wekken uit beplanting, voor diverse, laag voltage, toepassingen.

Fotocredits bij dit artikel
-windmolens: Photo by Matthew T Rader on Unsplash
-groen blad: Photo by Dominic Schunk on Unsplash
-zonnepanelen: Photo by Anders Jacobsen on Unsplash

Plantenenergie

Zie ook deze artikelen op GroenVandaag.