GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, wonen en duurzaam vergroenen

Aanstaande Evenementen

Laden Evenementen

Museum de Zwarte Tulp in Lisse is niet alleen het museum voor de bloembollencultuur maar ook het museum over hoe bolgewassen in allerlei vormen van kunst weergegeven zijn. Zo zijn er onder andere bloemstillevens te zien en aardewerk met daarop tulpen als motief. In het prentenkabinet staat grafiek in de spotlights. Niet letterlijk, want juist veel licht kunnen de kwetsbare prenten uit de bijzondere Collectie Nieuwenhuis niet verdragen. Daarom worden de getoonde werken jaarlijks meerdere malen verwisseld zodat er elke keer iets nieuws te zien is.

wilde anemone

Prent van de Maand

Om nog wat langer te kunnen genieten van de prachtige afbeeldingen van bolgewassen uit voorjaar, zomer en najaar plaatst het museum elke maand één van de prenten op de website. Voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken als screensaver, om in te lijsten of om een eigen bolgewassen-kalender mee te maken.

Wilde Anemoon

Tik in je browser ‘museum de zwarte tulp prent van de maand’ en je komt in september uit bij een afbeelding van de Wilde anemoon. Het is een stippelgravure die werd getekend en gegraveerd door Edouard Hocquart (1798-1870) voor een Frans medisch handboek uit 1821-1825 waar beschrijvingen van planten met medicinale en giftige eigenschappen in staan.

Bij anemonen moet je opletten met het sap van de plant dat irritaties kan veroorzaken op de huid. Kijken naar de prachtige bloem zoals Hocquart hem weergegeven heeft kan geen kwaad.

Museum de Zwarte Tulp, Heereweg 219, 2161 BG Lisse. Dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur.
www.museumdezwartetulp.nl

Aalsmeer staat bekend als de ‘bloemenhoofdstad’ van Nederland. Deze benaming is vooral te danken aan de aanwezigheid van de grootste bloemenveiling ter wereld. Een stuk minder bekend is dat Aalsmeer ook geldt als de bakermat van een bijzondere niche: de seringenteelt. Museum Historische Tuin besteedt hier in 2023 uitgebreid aandacht aan tijdens het Jaar van de Sering.

Jaar van de Sering

Jaar van de Sering

Historische Tuin Aalsmeer

Het feestjaar begint op 10 maart met de start van een tentoonstelling op de Historische Tuin. Historie en teeltwijze komen hier aan bod, evenals het traditionele ‘donkeren’ van de planten dat door middel van ‘virtual reality’ beleefd kan worden. Gelijktijdig (vanaf 12 maart) is in het Flower Art Museum een expositie over de verbeelding van seringen in de kunst.

Vaartochten

In de maanden maart, april en mei zijn vanaf de Historische Tuin geregeld seringenvaartochten van Westeinder Rondvaart, inclusief bezoek aan een seringenkweker. Data zijn te vinden op de website van het museum.

Themadag

Zaterdag 22 april organiseert de Historische Tuin een Themadag Seringen met tal van activiteiten, zoals demonstraties seringen enten, verzorgingstips, een seringenproeverij, speurtocht en meer. Later in het jaar staan onder meer een filmavond en fototentoonstelling in de planning.

Het complete programma, ticketinformatie en openingstijden zijn te vinden op: https://www.historischetuinaalsmeer.nl/beleef/jaarvandesering.

 

Vanaf zondag 12 maart presenteert het Flower Art Museum Flora Grafica, historische bloemenaffiches uit de 20e eeuw. In deze tentoonstelling staat de verzameling centraal die het Flower Art Museum enkele jaren geleden in ontvangst mocht nemen van Bloemenbureau Holland.

Flora Grafica

De affiches zijn verzameld door ir. A.P. Csizik, oud-secretaris van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten en een van de grondleggers van de Aalsmeerse Bloemenvaktentoonstelling (voorloper van de Trade Fair). Csizik verzamelde meer dan 100 affiches van bloemententoonstellingen uit de periode 1909 – 1971, prachtig geïllustreerd door (grafisch) kunstenaars. De collectie biedt een fraai overzicht van zowel de bloemenpromotie als verschillende kunst- en ontwerpstijlen.

Dankzij steun van tuinbouwfonds Stimuflori kon FAM de collectie geschikt maken voor een grote tentoonstelling en een publicatie.

In het voorjaar kijk je je ogen uit. Bloeiende bolgewassen voeren de boventoon en zijn overal in de tuin te zien. In 2023 heeft Hortus botanicus Leiden extra oog voor alles wat met water te maken heeft.

Flora Batava

Van 3 april t/m 22 oktober presenteert de Hortus tien platen van water- en oeverplanten uit de Flora Batava. Het origineel verscheen tussen 1800-1934 en toont de wilde planten in Nederland.

In de lente en de zomer (21 maart t/m 20 september) is de Hortus elke dag geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Bloemententoonstelling Keukenhof opent op 23 maart weer haar poorten. Acht weken later, bij de sluiting op 14 mei 2023, zullen meer dan 1 miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld de bloemententoonstelling hebben bezocht.

Keukenhof 2023

Keukenhof levert daarmee een grote bijdrage aan de toeristische- en de bloemensector in Nederland. Honderd bloembollenkwekers zijn inzender in Keukenhof en zeshonderd bloemenkwekers nemen deel aan de bloemenshows. Keukenhof is dé plek om in de lente te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen en andere bolbloemen.

Het mega mozaïek de Droomtuin van Lian de Gier is te zien vanaf 23 maart t/m 14 mei in Keukenhof in het Willem-Alexanderpaviljoen.

Mozaïek de Droomtuin

Het is een anders dan anders mozaïek. Een 25-delig kunstwerk van 5 meter breed en 2,6 meter hoog. Gemaakt van zelfgemaakte houtklei. Elk stukje is met de hand gekleid en beschilderd. Tijdens het maakproces heeft Lian de Gier veel mensen betrokken bij het maken van het kunstwerk. Dit om allerlei mensen te betrekken bij kunst creativiteit, natuur, recycling en verbinding. Ieder die wilde kon ook een of meerdere mozaïekstukjes beschilderen die ook in het mozaïek werden verwerkt of een tekening maken die ze vertaalde in het kunstwerk.
Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet in dit anders dan anders klei-mozaïek.

Tulp Festival Amsterdam geeft gedurende de hele maand april kleur aan de hoofdstad en stuurt je op ontdekkingsreis langs 75 locaties met in totaal meer dan honderdduizend tulpen.

Tulp Festival Amsterdam vindt voor de 9e keer plaats. Nieuwe locaties in het Centrum zijn onder meer oostelijk de Prins Hendrikkade, de Plantage Middenlaan tegenover Artis en de Czaar Peterstraat. In Centrum-west is de Elandsgracht een nieuwe tulpenlocatie. Het is inmiddels een vertrouwd beeld, jaarlijks markeren in april bloeiende tulpen in grote kuipen en schalen doorgaande routes en verlevendigen Amsterdamse winkelstraten en -centra, pleinen en bruggen. In buurttuinen, parken en tuinen van musea en hotels komt de vroege voorjaarsbloem in de loop van april tot bloei.

tulp festival 2023 in amsterdam

 

 

Tulp Festival 2023

Afhankelijk van het weer komen in de loop van april de tulpen in de volle grond tot bloei. Een markante locatie is het Vondelpark waar 30.000 tulpen zijn geplant rond het monument.

Tulp Festival nodigt uit tot een ontdekkingstocht door Amsterdam. Wandelend of fietsend voert de route langs bekende en onbekende plekken. Een locatie-overzicht is gratis te downloaden op www.tulpfestival.com

Zie ook een eerder artikel op GroenVandaag over dit festival.

Zo’n 200 enthousiaste kwekers zetten de deuren van hun kas open,  zodat iedereen kennis kan komen maken met de verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat.

kom in de kas 2019

 

Kom in de Kas 2023

Wereldse wonderen

De Nederlandse glastuinbouw is werelds! Van oorsprong tot afzet, van import tot export, en van wereldse tradities tot wereldse gerechten. Nederlandse kinderen groeien op met Hollandse kropsla uit de kas en Italiaanse kinderen met heerlijke, sappige tomaten in de pasta. Russische kinderen geven hun meester en juf op de eerste schooldag een bloem en in Japan staat een gele chrysant symbool voor de zon en het licht.

Deze wereldse belevingen kun je allemaal ontdekken en ervaren tijdens Kom in de Kas, het leukste, lekkerste en leerzaamste uitje voor jong en oud.

In 22 regio’s verspreid over Nederland kun je gaan kijken wat er allemaal gebeurt in die glazen kassen.

Van zaterdag 22 april t/m woensdag 26 april 2023 zal Anna Paulowna en omgeving volop in bloei staan en zal de 68e editie van de Bloemendagen plaatsvinden. In Anna Paulowna en Breezand zijn tijdens de Bloemendagen mozaïeken, bewegende werkstukken, versierde straten en bruggen te bewonderen.

bloemendagen 2023

Bloemendagen

Iedereen is van harte welkom om dit fleurige evenement te bezoeken. Met een infoblad met daarin een deelnemerslijst en een plattegrond, dieje gratis ophaalt bij de informatiepost of uit de infohokjes langs de kant van de weg, kun je je eigen route bepalen en met eigen vervoer langs de kunstwerken en nevenactiviteiten rijden. Ook zijn de routes en deelnemers tijdens het evenement online te vinden via bloemendagen.nl.

Lees het hele artikel elders op GroenVandaag.

Ga naar de bovenkant