Aanstaande Evenementen

Laden Evenementen

APPELTERN. Tuinen van Appeltern. De Tuinen van Appeltern is het grootste tuininspiratiepark van Nederland. Niet alleen biedt het park interessante informatie over tuinieren, tuinaanleg en tuintrends, het biedt ook een gezellig dagje uit.

tuinen van appeltern

 

 

Tuinen van Appeltern

Begin jaren ’80 startte Ben van Ooijen in Appeltern zijn eigen hoveniersbedrijf, Van Ooijen’s Hoveniers. Zonder het te weten was juist die activiteit het begin van De Tuinen van Appeltern. Om zijn werk als hovenier wat gemakkelijker te ‘verkopen’ legde Ben bij zijn bedrijfsloods een aantal kleine modeltuinen aan met onder andere gemetselde muurtjes, een folievijver en ook een paar vaste plantenborders. Met deze modeltuintjes gingen de ontwerpen die Ben maakte meer ‘spreken’, mensen konden zich gemakkelijker voorstellen wat er nu met de lijntjes en vakjes op de tekening bedoeld werd. Al snel waren Ben’s voorbeeldhoekjes bekender dan Ben zijn hoveniersbedrijf en dus werd er besloten om de voorbeeldtuin separaat te gaan exploiteren.

appeltern oogst-evenement

 

 

Natuurbeleving

Tot op de dag van vandaag is de formule nog steeds actueel en is er vastgehouden aan het concept, hoewel er naast inspiratie en informatie nu ook het vermaak en de beleving zijn ingepast. De Tuinen genieten inmiddels grote bekendheid in binnen- en buitenland, en worden geroemd om hun objectieve status en veelzijdigheid.

 

In verband met corona is reserveren verplicht.

 

 

Nog precies één jaar en dan is het zover: de opening van Floriade Expo 2022. Dan kan iedereen genieten van groen op de wereldtuinbouwtentoonstelling die slechts één keer in de 10 jaar plaatsvindt. Tijd voor een voorproefje!

Floriade Expo 2022

Eens in de 10 jaar komt iedereen met een groen hart bijeen. Om samen te proeven, ruiken en genieten van groen. Dan openen we de poorten van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

 

 

Eens in de10 jaar ervaren we hoe groen ons gezonder, energieker en gelukkiger maakt. Hoe het onze steden leefbaarder maakt. Dat groen de toekomst heeft.

Eens in de 10 jaar, is vandaag nog precies één jaar wachten.

Dan opent Floriade Expo 2022.

Een kijkje achter de schermen

Ontdek hoe Floriade verrijst. Floriade verwelkomt je graag voor een uniek inkijkje in dit gigantische groene project.

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert vanaf zondag 5 juni de tentoonstelling The Floral Album: een ode aan de creativiteit met de bloem als stralend middelpunt. De expositie laat werk zien van 21 kunstenaars in de meest uiteenlopende disciplines.

the floral album

The Floral Album

The Floral Album is opgebouwd rond een project van kunstenaar Corry Zwart. Zij maakt wonderschone macrofoto’s van bloemen, waarbij de details zo sterk zijn uitvergroot dat het bijna abstracte kunstwerken worden. In coronatijd daagde Zwart een aantal collega-kunstenaars uit om nieuw werk te maken met een van haar bloemenfoto’s als inspiratie. Dit resulteerde in The Floral Album; een even verrassend als origineel album dat aanvankelijk alleen digitaal beschikbaar was.

Samen met het Flower Art Museum is het project uitgebouwd tot een tentoonstelling, die gedurende tien weken in het museum in Aalsmeer te zien is. The Floral Album biedt vele invalshoeken met de bloem als leidraad, met onder andere fotografie, schilderkunst, video- en lichtinstallaties, ruimtelijk werk, poëzie en dans. Het album is ook in boekvorm verkrijgbaar.

Als eerste museum in Nederland exposeert Museum de Zwarte Tulp van 15 juli tot en met 11 december 2022 de serie van vijf monumentale schilderijen met bloemstillevens van Roman Reisinger, die hij maakte in samenwerking met Royal Delft.

Henriëtte en Roman Reisinger

Henriëtte en Roman Reisinger

Alle bloemen en de vazen zijn weergegeven op ware grootte en geschilderd op een zeer gedetailleerde manier die de kunstenaar zelf graag ‘naturalistisch’ noemt.  De schilderijen zijn resultaat van teamwork: van Henriëtte Reisinger zijn het concept en de compositie, Roman Reisinger schildert de stillevens met grote aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van elke bloem en de precieze uitbeelding van de Delftsblauwe vazen.

Alle Delftsblauwe vazen op de stillevens zullen ook op de tentoonstelling te zien zijn, als bruikleen van Royal Delft. 

Behalve de serie met Royal Delft toont het museum onder andere ook de reeks van dertig tulpen- en bloemenportretjes die een subtiel blijk zijn van het meesterschap van Roman Reisinger.

Museum de Zwarte Tulp
Dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur

De Flower Parade Rijnsburg is een echt bloemencorso. Toparrangeurs, afkomstig uit heel Nederland, verwerken maar liefst 300.000 bloemen en planten op praal-, muziek- en personenwagens. Een keur van voertuigen met de mooiste en meest bijzondere creaties. De Rijnsburgse parade is trendsetter op het gebied van bloemsierkunst.

In december plaatste UNESCO de dertig Nederlandse corso’s, waaronder de Flower Parade Rijnsburg, op de internationale Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Een grote erkenning van de corsocultuur.

flower parade rijsnburg

Flower Parade

De Flower Parade Rijnsburg presenteert zich voor de 75e jubileumeditie met het thema Feest. Op zaterdag 13 augustus 2022 rijdt de fleurige parade door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Met praalwagens, muziekwagens en andere met bloemen versierde voertuigen is deze parade een van de mooiste in Nederland. De honderden muzikanten en figuranten maken de Flower Parade Rijnsburg tot een rijdend theater.

Tip: bezoek  op vrijdag 12 augustus 2022 de gratis toegankelijke Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg. Vanaf 16.00 uur is er een sfeervolle avond vol muziek en bloemen. Hier kun je op je gemak alle wagens bekijken en fotograferen. Op zondag 14 augustus zijn de praalwagens  de hele dag te bewonderen op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

Kijk voor route en tijden op www.rijnsburgscorso.nl

Niet alleen rozen, rozen en nog eens rozen maar ook ambachten, artiesten en André Rieu op het Feest van de Roos. Rozendorp Lottum viert het Feest van de Roos van vrijdagavond 12 tot en met zondag 14 augustus.

Feest van de Roos

In de vernieuwde, uitgebreide tuin van de Rozenhof hebben vrijwilligers en meesterbloembinders de prachtigste mozaïeken en creaties gemaakt om de bezoekers een florale beleving te bezorgen. Maar er is meer dan alleen bloemenpracht. Zo is een braderie met ambachten en workshops en een gevarieerd entertainmentprogramma voor jong en oud. Ook aan muziekliefhebbers is gedacht, met overdag optredens van (joeks)kapellen en lokale artiesten en ’s avonds livemuziek van onder meer Nacho Cheese uit Grubbenvorst e.o., de Fleetwood Mac tributeband Mirage en de Venlose tex-mex band Tekiela.

André Rieu

Voor de inwendige mens staan er foodtrucks klaar. En niet te vergeten: op zondagochtend komt niemand minder dan André Rieu in hoogsteigen persoon de naar hem vernoemde roos dopen!

Omdat er een grens zit aan het maximale aantal bezoekers dat het evenemententerrein bij de Rozenhof kan herbergen, is er vooralsnog alleen een online ticketverkoop via www.feestvanderoos.nl en geldt op is op. Een dagkaart kost 11 euro, een weekendticket 21 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Het terrein is geopend op vrijdag van 19.00-01.00 uur, zaterdag van 10.00-02.00 uur en zondag van 10.00-01.00 uur.

In augustus is de zomer volop aanwezig in de drie Poldertuinen in Espel, Ens en Bant. Het is in deze tijd altijd genieten van geurige vlinderstruiken, bol-, pluim- en eikenblad hortensia’s, grootmoeders oorbellen, pindakaas struiken, hibiscus, rozen en planten zoals anemonen, andoorn, bergamot, dropplanten, duizendknoop, pimpernel, vlambloemen, ijzerhard, zilverkaarsen, zonnehoeden. Ook bijzondere sierdistels en prachtige grassen ontbreken niet. De tuinen zijn ware snoepwinkels voor bijen, hommels en vlinders en allerlei andere insecten. Zelfs de kolibrie-vlinder wordt hier dan regelmatig gespot.

Ook vogels komen aan hun trekken: zij struinen rond op zoek naar o.a. zaden, bessen, slakken en… insecten. Ja, ook in een tuin is het vaak: eten en gegeten worden.

Kleurrijke Poldertuinen Vol Geur.

Kleurrijke poldertuinen vol geur

De drie boerderijtuinen zijn door de eigenaren zelf ontworpen en eigenhandig aangelegd: daardoor zijn ze totaal verschillend van elkaar; elke tuin heeft zijn eigen sfeer en karakter. U vindt er een veelvoud aan opvallende kleurrijke bladplanten, heesters en bomen in unieke combinaties in harmonieuze borders.

Op zaterdag 13 en op 14 zondag augustus zijn plantenliefhebbers welkom om te genieten van deze zomerse geur- en kleurenpracht. U kunt dwalen door een hobbykwekerijtje en een kleine schilderijen- en tuinkeramiek expositie bekijken.

kleurrijke poldertuinenDeelnemende tuinen

-Het Zwaluwhuis, Zwijnsweg 31, Ens, www.hetzwaluwhuis.nl
-De Pegasushof, Klutenweg 5 te Bant, www.pegasushof.nl
-De Stekkentuin, Noordermiddenweg 13 te Espel, www.destekkentuin.nl

Cheque de websites voor u van huis gaat. De tuinen zijn open van 10.00 t/m 17.00 uur.

 

De tuinen zijn rolstoelonvriendelijk. Er wordt entree gevraagd.

Na dit weekend is De Stekkentuin tot 1 oktober elke vrijdag en zaterdag open.
De Pegasushof en Het Zwaluwhuis zijn alleen op afspraak open.

Meer info: wies@destekkentuin.nl

Dahliadagen. De zomer telt een ongekend aantal zeer warme dagen. Voor veel mensen reden om de koelte van de natuur op te zoeken, zoals het eeuwenoude Landgoed Keukenhof. Ze maken een wandeling in de schaduw van de prachtige bomen en nemen na afloop een drankje op het terras van de Hofboerderij.

 

dahlia's dahlia's, dahliadagen

 

Dahliadagen landgoed kasteel Keukenhof

Maar de grootste attractie blijft toch wel de dahliatuin. Van half juli tot oktober kunnen bezoekers van kasteel Keukenhof genieten van een prachtige dahliatuin. In de tuin van het kasteel en het Frederik’s Hof zijn zo’n 150 verschillende soorten dahlia’s geplant. Dat zorgt straks voor een prachtige tuin vol zomerbloemen.De zomerbloemen bloeien tot in de maand oktober. Het landgoed kasteel Keukenhof is dagelijks gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen kosteloos parkeren op het parkeerterrein bij Kasteel Keukenhof.

 

Prachtige dahliaweelde in een historische omgeving. De speciale Keukenhof dahliadagen zijn dit jaar van 7 tot en met 11 september. Er zijn diverse dahliaobjecten te zien, gemaakt door studenten van het Clusius College.

Ga naar de bovenkant