Aanstaande Evenementen

Laden Evenementen

Als eerste museum in Nederland exposeert Museum de Zwarte Tulp van 15 juli tot en met 11 december 2022 de serie van vijf monumentale schilderijen met bloemstillevens van Roman Reisinger, die hij maakte in samenwerking met Royal Delft.

Henriëtte en Roman Reisinger

Henriëtte en Roman Reisinger

Alle bloemen en de vazen zijn weergegeven op ware grootte en geschilderd op een zeer gedetailleerde manier die de kunstenaar zelf graag ‘naturalistisch’ noemt.  De schilderijen zijn resultaat van teamwork: van Henriëtte Reisinger zijn het concept en de compositie, Roman Reisinger schildert de stillevens met grote aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van elke bloem en de precieze uitbeelding van de Delftsblauwe vazen.

Alle Delftsblauwe vazen op de stillevens zullen ook op de tentoonstelling te zien zijn, als bruikleen van Royal Delft. 

Behalve de serie met Royal Delft toont het museum onder andere ook de reeks van dertig tulpen- en bloemenportretjes die een subtiel blijk zijn van het meesterschap van Roman Reisinger.

Museum de Zwarte Tulp
Dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur

Museum de Zwarte Tulp in Lisse is niet alleen het museum voor de bloembollencultuur maar ook het museum over hoe bolgewassen in allerlei vormen van kunst weergegeven zijn. Zo zijn er onder andere bloemstillevens te zien en aardewerk met daarop tulpen als motief. In het prentenkabinet staat grafiek in de spotlights. Niet letterlijk, want juist veel licht kunnen de kwetsbare prenten uit de bijzondere Collectie Nieuwenhuis niet verdragen. Daarom worden de getoonde werken jaarlijks meerdere malen verwisseld zodat er elke keer iets nieuws te zien is.

wilde anemone

Prent van de Maand

Om nog wat langer te kunnen genieten van de prachtige afbeeldingen van bolgewassen uit voorjaar, zomer en najaar plaatst het museum elke maand één van de prenten op de website. Voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken als screensaver, om in te lijsten of om een eigen bolgewassen-kalender mee te maken.

Wilde Anemoon

Tik in je browser ‘museum de zwarte tulp prent van de maand’ en je komt in september uit bij een afbeelding van de Wilde anemoon. Het is een stippelgravure die werd getekend en gegraveerd door Edouard Hocquart (1798-1870) voor een Frans medisch handboek uit 1821-1825 waar beschrijvingen van planten met medicinale en giftige eigenschappen in staan.

Bij anemonen moet je opletten met het sap van de plant dat irritaties kan veroorzaken op de huid. Kijken naar de prachtige bloem zoals Hocquart hem weergegeven heeft kan geen kwaad.

Museum de Zwarte Tulp, Heereweg 219, 2161 BG Lisse. Dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur.
www.museumdezwartetulp.nl

In oktober verschijnen de strobalen en de kuubkisten weer in de bollenvelden, ter voorbereiding van het nieuwe seizoen. Kunstenaar Evert Schellens is al jaren geboeid door het beeld van deze abstracte vormen in de kale velden. Zijn serie kleine schilderijen op paneel en linnen is nu geëxposeerd in Museum de Zwarte Tulp.

Kuubkisten en strobalen Kuubkisten en strobalen

Evert Schellens

Evert Schellens (1961) schildert al sinds zijn tienerjaren met olieverf op linnen. Hij is autodidact en werd aanvankelijk vooral geïnspireerd door de ‘oude meesters’. De laatste tijd is zijn penseelvoering steeds losser geworden, maar nog steeds met zijn kenmerkend gebruik van fijnzinnige toonwaarden en contrastwerking tussen licht en donker.

Bollenstreek

Sinds 2003 woont Schellens in de Bollenstreek en is daar een groot bewonderaar geworden van het bollenlandschap, niet alleen van de bollenvelden vol uitbundige kleuren in het hoogseizoen, maar vooral ook van het landschap in het voor- en naseizoen met het lege land wanneer de strobalen en kuubkisten als objecten bijna zonder dimensie in het landschap staan.

Schellens beschouwt zichzelf als een realistisch schilder, maar dankzij onderwerpkeuze, penseelvoering en de vormen en kleuren van de kuubkisten en de strobalen bereikt hij in zijn schilderijen een vanzelfsprekende mate van abstractie.

Schellens maakt deel uit van het kunstenaarscollectief BulbFiction.

 

Kuubkisten en strobalen van Evert Schellens in de Comparitie tot en met 11 december 2022

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert vanaf zondag 20 november de tentoonstelling ‘Human Nature’. Tien kunstenaars gaan in op de verhouding tussen mens en natuur en doen dat op geheel eigen, soms zeer verrassende wijze.

Human Naature

Human Nature tenoonstellingDe fascinatie van kunstenaars voor de relatie tussen mens en natuur is van alle tijden. In Human Nature belichten zij vele kanten: nietigheid versus grootsheid, harmonie tegenover strijd, maakbaarheid versus vrije natuur. De tentoonstelling gaat over kunst en natuur, maar ook over de mens zelf en hoe wij in het leven staan. Het museum geeft een podium aan kunstenaars die ons met een andere blik naar de wereld en de uitdagingen van deze tijd laten kijken. Het is verfrissend, confronterend, hoopvol en in ieder geval inspirerend.

Flower Art Museum

De nieuwe tentoonstelling duurt van 20 november tot en met 29 januari. De openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 13 – 17 uur, groepen ook op afspraak buiten deze tijden. Speciaal voor deze expositie biedt het museum rondleidingen aan voor grote én kleine groepen waarin de vele verhalen bij de kunstwerken worden verteld. Dit arrangement is al te boeken vanaf 4 personen. Het Flower Art Museum is gevestigd aan de Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.

Drie dagen lang vormen de wintergroene, botanische tuinen van Trompenburg het decor voor een intieme kerstmarkt waar we jong en oud verrassen. Langs de kramenroute die je door deze historische buitenplaats leidt vind je (duurzame) cadeauartikelen met een link naar groen zoals biologische bloembollen, zeldzame kamerplanten en echte honing van de imker. Verwacht ook originele producten van lokale ondernemers.

Groene Kerstmarkt Trompenburg

Het entreegebied wordt omgetoverd tot een sfeervol en overdekt winterplein waar je kraakvers kerstgroen koopt wat rechtstreeks uit de botanische tuin komt. Trompenburg maakt het circulaire verhaal af met eco-vriendelijk steekschuim en tweedehands, gepimpte kerstballen en versiering. Volg direct een workshop om er een mooie kerstkrans of boeket van te maken.

De verschillende terrassen in Trompenburg zijn de gehele winter geopend en tijdens de kerstmarkt zijn er verschillende foodtrucks aanwezig. Theehuis ‘De Uithoek’ maakt het verhaal compleet met glühwein, warme chocolademelk en erwtensoep. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven.

Entreekosten: €10,75 p.p. en altijd gratis toegang met Museumkaart, Rotterdampas, Jaarwandelkaart of Vriendenkaart.

 

Fotocredit: Joanna Kosinska, op Unsplash

Museum de Zwarte Tulp organiseert in een jaarlijkse traditie de tentoonstelling Tulpen NU waarbij hedendaagse kunstenaars werk tonen geïnspireerd op de tulp en andere bolgewassen. Hun streven is niet de bloemen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, maar zij zien de bloemen als middel, om vergankelijkheid te verbeelden, ze voor vergankelijkheid te behoeden of om de abstracte vorm te gebruiken voor hun kunstwerken.

tulpen nu

Tulpen Nu

Lia Ootes gebruikt de abstracte vorm van een eenzame witte tulp in haar tuin en sjabloneert die tot een prent en legt zo de vergankelijkheid vast. Kiki van der Hart haalt haar inspiratie ook van buiten en kleurt de ringen om de glazen vaas als bollenvelden die in bloei staan. Bij portretfotografe Marieke Treffers gaat het om twaalf vrouwen uit het bollenvak voor wie zij een kraag arrangeerde met bloemen uit het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Beeldhouwster Lynne Leegte zoekt meer het verval, de laatste fase van bloei in haar werk, door gevallen tulpenblaadjes en tulpen uit de steensoorten albast en speksteen te hakken. De aquarellen van schilder Frank Tromp de Haas van zijn eigen woonkamer met potten bolgewassen doen de tijd stil staan en het beeld behouden. Sprookjesachtig zijn de door Alisa Lis van papier en textiel gemaakte metershoge bolbloemen waar fantasie en werkelijkheid door elkaar gebruikt is. De zinken bloem- en plantobjecten van beeldhouwster Mary Geradts tonen de schoonheid van de bloem door die groots op te blazen en schaduw de kleur van zink doet leven.

In december viert de Hortus Amsterdam de winter met de Hortus by Night-avonden. Van maandag 19 december t/m zondag 8 januari is de Hortus geopend tot 22:00 uur. Tijdens deze avonden kun je genieten van de sprookjesachtige verlichte tuin en kassen. Stap letterlijk in de wereld van planten met een prikkelende tentoonstelling van Otherwise Collective en ontdek waarom mensen en planten eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen.

hortus amsterdam

Hortus Amsterdam by night

Of wandel mee met een avondexcursie die al je zintuigen prikkelt en geniet van een warm drankje rond het kampvuur. Voor kinderen is er een spannende verhalenverteller. Om je avond compleet te maken heeft het Hortus-café bovendien een heerlijk wintermenu samengesteld.

Op donderdag 22 december kun je in de Palmenkas terecht voor een heuse meet the makers: een collegetour met te gast de mensen achter Otherwise Collective. Wat beweegt hen precies en wat willen zij vertellen met ‘The Plant is Present’?

Trek dus je dikke trui aan en ontdek de tuin bij nacht!

 

 

Fotocredits:: Otherwise Collective

 

 

 

Na twee jaar noodgedwongen afwezigheid komt de Lentetuin Breezand van woensdag 1 t/m zondag 5 maart 2023 terug als nooit tevoren: verfrissend, inspirerend en vol beleving. De 41ste editie van de bolbloemenshow vol tulpen, lelies, hyacinten, narcissen, calla’s en andere bijzondere bolgewassen, krijgt een vernieuwde uitwerking.

Lentetuin Breezand 2023

Het nieuwe concept wordt meer dynamisch, interactief en educatief. De meeste potgrond maakt plaats voor een grote diversiteit aan creaties met bolbloemen. De looproute wordt losgelaten, bezoekers kunnen straks de bolbloemen van meerdere kanten bewonderen. Het wordt een heuse totaalbeleving voor bezoekers van jong tot oud. De bloemenpracht zal voor zowel de consument als voor het vakpubliek wederom een lust voor het oog zijn.

Tulp Festival Amsterdam geeft gedurende de hele maand april kleur aan de hoofdstad en stuurt je op ontdekkingsreis langs 75 locaties met in totaal meer dan honderdduizend tulpen.

Tulp Festival Amsterdam vindt voor de 9e keer plaats. Nieuwe locaties in het Centrum zijn onder meer oostelijk de Prins Hendrikkade, de Plantage Middenlaan tegenover Artis en de Czaar Peterstraat. In Centrum-west is de Elandsgracht een nieuwe tulpenlocatie. Het is inmiddels een vertrouwd beeld, jaarlijks markeren in april bloeiende tulpen in grote kuipen en schalen doorgaande routes en verlevendigen Amsterdamse winkelstraten en -centra, pleinen en bruggen. In buurttuinen, parken en tuinen van musea en hotels komt de vroege voorjaarsbloem in de loop van april tot bloei.

tulp festival 2023 in amsterdam

 

 

Tulp Festival 2023

Afhankelijk van het weer komen in de loop van april de tulpen in de volle grond tot bloei. Een markante locatie is het Vondelpark waar 30.000 tulpen zijn geplant rond het monument.

Tulp Festival nodigt uit tot een ontdekkingstocht door Amsterdam. Wandelend of fietsend voert de route langs bekende en onbekende plekken. Een locatie-overzicht is gratis te downloaden op www.tulpfestival.com

Zie ook een eerder artikel op GroenVandaag over dit festival.

Ga naar de bovenkant