De Bloombux is een look-a-like van de buxus maar dan mét bloemen. Je hoeft met deze groenblijver niet te vrezen voor buxusmot of -schimmel. In 2023 is de ziekteresistente tuinplant verkrijgbaar in twee kleuren (licht- en donkerroze) en in twee vormen (bol en haagplant).

dwergrhododendron

Bloombux

Bloombux is eigenlijk een bijzondere dwergrhododendron met smalle, frisgroene blaadjes. In mei en juni zit de plant vol met bloemen. Afhankelijk van de soort zijn die licht- of donkerroze. De bloemen zijn ongeveer 8 cm groot en zitten vol met nectar. Daardoor zijn ze extra aantrekkelijk voor vlinders en hommels. Doordat de dwergrhododendron compact groeit, kun je ‘m in haast elk gewenste vorm snoeien. Bijvoorbeeld als ‘buxusbol’ of als strakke haag. Als je snoeit, doe je dat na de bloei (in juli). Omdat de plant een trage groeier is, blijft hij lang mooi in model. Een knipbeurt per jaar volstaat!

Verzorging

Je hebt geen groene vingers nodig voor de ijzersterke Bloombux. Je kunt ‘m op elk moment van het jaar in de tuin planten. De plant houdt van een plekje in de zon of halfschaduw maar stelt geen eisen aan de bodem. Of de grond nu kalkrijk, zanderig, klei- of veenachtig is… Bloombux vindt het allemaal prima! Geef direct na het aanplanten water en in elk voorjaar een beetje voeding. Doordat de plant bladhoudend en winterhard (tot -24 graden) is, geniet je ook tijdens de wintermaanden van de frisgroene uitstraling.

Tip: Plant je de dwergrhododendron als haag? De kluit is relatief groot, daarom kun je beter een geul graven in plaats van losse plantgaten. Wel zo makkelijk!

Bloombux is verkrijgbaar bij onder meer tuincentra en diverse webshops. Kijk voor meer informatie op www.bloombux.de/nl.