HONSELERSDIJK – Tuindersvrouw en het weer – Als er niets is om over te praten, is praten over het weer een ijsbreker. Is er niets om over te klagen, is er gelukkig óók het weer. Het weer is er àltijd. Altijd gespreksstof en bron van inspiratie. En zelden zijn we tevreden. Toch durf ik te beweren dat dit bij tuinders anders is.

Tuindersvrouw

Zijn de mensen een beetje blij met de laatste zomerse zonuren, en bereiden zij zich voor op druilerig herfstweer… wij zijn HEEL blij met die laatste zonuren, want die zorgen nog voor een beetje vaart in de groei van onze planten. Groei die nogal verschilt per seizoen.

Korte werkbroeken seizoen
Mensen willen zo lang mogelijk zon. Planten ook. En wij als tuinders helemaal. Ook al betekent dit, dat we het heter hebben dan ooit, omdat het krijt (kalk) op het kasdek -wat de hitte tempert- er afgeregend is tijdens het voorjaar en zomerseizoen. Maar dat is niet perse ongewenst. Al het licht is zeer welkom in de koudere seizoenen die komen. Onze planten vinden licht en warmte fijn, en wij ook. Het verlengt ons korte (werk)broeken seizoen. Van het vroege voorjaar tot aan de winter is er geen gebrek aan warmte in de kas.

Groeilicht
Wist u dat vanaf half augustus het groeilicht (lichtintensiteit) rap afneemt, zonder dat wij mensen dat echt zien! Half januari neemt met dezelfde vaart het groeilicht weer toe. In die tussentijd groeit alles wat langzamer in de kas.

Heerlijk: REGEN
En dan regen. Mensen houden over het algemeen niet zo van regen, tenzij ze behaaglijk binnen zitten, met een boek en wat lekkers. Wij als tuinders houden héél erg van regen, (tenzij ik weer eens op de fiets boodschappen doe en totaal verregend thuiskom). Zomers, ’s winters, alle jaargetijden is regen meer dan welkom. Regen betekent water, wat onze bassins opvangen voor de planten.

20.000 liter
Wist u dat onze moerplanten -planten waarvan wij stekken- op een doodgewone zomerdag elke dag zo`n 20.000 liter water gebruiken? En in de herfst, winter en het vroege voorjaar zo`n 10.000 liter? Daarom hebben we die regen echt nodig, want zo`n plas water, elke dag, moet je ècht opsparen.

Groeiweer
Wij tuinders denken niet in goed of slecht weer. Tuinders denken in “Groeiweer” en daar is véél licht en véél water voor nodig. De andere ingrediënten om een mooi product te kweken en af te leveren zijn bijna allemaal te sturen, maar het weer… dat laat zich niet dwingen.

Tot de volgende keer.

Agnes Agnes

Dit is de 3-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.

Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.