11 Populaire herfstplanten – We nemen niet graag afscheid van de zomer, maar kunnen ons troosten met de veelzijdige herfst. De natuur misschien wel op haar fraaist als bomen en planten intens en in de meest verbazende variëteiten verkleuren. Van de herfst krijg je het pas warm, zo lijkt de natuur ons te zeggen. Het wisselen van de seizoenen kan je ook beleven in eigen tuin. Hier een lijstje met planten die daarvoor uitermate geschikt zijn.

11 populaire herfstplanten

1. Pyracantha, Vuurdoorn
2. Hebe, Struikveronica
3. Chrysanthemum, Bolchrysant
4. Anemone ‘Elegens’, Anemoon
5. Heuchera, Purperklokje
6. Pennisetum, Lampenpoetsergras
7. Gaultheria, Bergthee
8. Calluna vulgaris, Struikheide
9. Euonymus alatus, Kradinaalshoed
10. Loropetatum, Chinese Franjeboom
11. Aster, Herfstaster

pyracanta, 11 populaire herfstplanten

1- Pyracantha

Hollandse naam Vuurdoorn. De fraaie bloemen in het voorjaar en kleurrijke bessen in het najaar en winter maken de Vuurdoorn een prachtige sierplant voor in de tuin. Zet ‘m los in een pot of tegen een muur. Merels, lijsters en kramsvogels zullen je dankbaar zijn. Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ is een groenblijvende klimplant met geurende witte bloemen in mei en juni. Deze vuurdoorn heeft grote doornen. Goed toepasbaar als haag.

struiveronica, 11 populaire herfstplanten

2- Hebe

Hollandse naam Struikveronica. Deze paars gekleurde plant geeft een opfrisser aan ieder grauw hoekje. Het blad varieert in kleur van lichtgroen tot donkergroen en heel lichtgrijs. In de winter en lente hebben sommige exemplaren zelfs een paars-rood blad. Hebe bloeit in trossen van witte, paarse of roze bloemen. De nectarrijke bloemen hebben lange meeldraden waar vlinders en bijen fan van zijn.

chrysanthemum

3- Bolchrysant

De bolchrysant bloeit met duizelingwekkend veel kleine chrysantjes. Deze tuinbloeier wordt vooral gekweekt voor de herfst, omdat de plant lagere temperaturen aankan zonder dat dit ten koste gaat van de bloei. Bolchrysant is een eenjarige plant en verkrijgbaar van mini tot mega. In kleuren die prachtig passen bij het seizoen: paars, lila, cognac, geel, oker, wit, oudroze en donkerrood. in enkele of dubbele bloemen.

anemone

4- Anemone ‘Elegans’

Hollandse naam Herfstanemoon. Een mooie roze bloeiende herfstanemoon met een enkelgevulde bloem. Anemone hybrida ‘Elegans’ bloeit in de periode augustus-oktober en bereikt dan een hoogte van 80 tot 100 cm. De anemoon verlangt een plaats in de halfschaduw. In de volle zon kan ook maar dan dient de bodem voldoende vochthoudend te zijn. De soort ‘Little Bunny’ blijft lager, circa 45cm.

heuchera

5- Heuchera

Hollandse naamPurperklokje. De plant geeft een instant indian summer-gevoel. De plant houdt niet alleen jaarrond blad vast, die bladeren zijn ook nog eens gifgroen, karamel, dieprood, lemon, zilver, zwart of brons van kleur. Sommige soorten purperklokje hebben tweekleurige bladeren, bijzondere nerven of insnijdingen van het blad. Met afgebeelde soort Heuchera ‘Melting Fire’ haal je de warmte de tuin in.

11 populaire herfstplanten

6- Pennisetum

Hollandse naam Borstelveergras of Lampenpoetsergras. Te herkennen aan gracieus overhangende spitse bladeren en aren die wel iets weg hebben van flessenborstels. Afhankelijk van de soort zijn ze bruin, grijs, roze of roodbruin en kunnen ze tot wel 25 centimeter lang worden. Ze bloeien van juli tot en met september in een fonteinvorm. Uitgebloeid blijft de sierwaarde van de plant groot.

Vervolg 11 populaire herfstplanten

bergthee

7- Gaultheria

Hollandse naam Bergthee. Plant met opvallende rode, roze of witte bessen die tot in het voor aan de plant blijven. Een winterharde bodembedekker die in de volle grond in de breedte groeit. Bergthee staat echter ook prachtig in bakken en potten op het terras of een balkon. Gaultheria hoort bij de heidekruidachtigen en is familie van heide en Rhododendron. Deze planten hebben allemaal een fijn wortelgestel en een sterke voorkeur voor zure, niet te droge grond.

struikheide

8- Calluna vulgaris

Hollandse naam Struikheide. Op haar mooist vóór winterheide in bloei gaat. Dankzij dit volmaakte gevoel voor timing zorgt deze sterke inheemse plant voor nieuwe kleur in de tuin en op het terras, als daar de zomerbloeiers over hun hoogtepunt heen zijn. De plant groeit in mooie lange scheuten, met dakpansgewijze blaadjes en kleine paarse en roze bloemen. Hommels en bijen zijn dol op struikheide.

euonymus

9- Euonymus alatus

Hollandse naam Kardinaalshoed of kardinaalsmuts. Plant heeft openspringende vruchten die lijken op de hoed van een kardinaal. In de herfst verkleurt dit ronde struikje met prachtige rozerode tinten. De hoogte van Euonymus alatus bedraagt circa 160 tot 180 cm. De bloemetjes van Euonymus alatus zijn geelgroen van kleur en vallen niet op. In de winter zijn de kurklijsten op de takken goed te zien.

Loropetalum

10- Loropetalum

Hollandse naam Chinese Franjeboom. Plant maakt deel uit van de toverhazelaarfamilie en groeit in China, Japan en Zuidoost-Azië, waar de struik meestal een slagje groter wordt dan hier. Struik met brede kroon met nieuw blad in nazomer en najaar. Na de winter hangende paarsrode bloemen met franjes. De hartvormige bladeren zijn paars met een zweem van groen. De plant wordt tussen de 70 en 100 cm hoog.

11 populaire herfstplanten

11- Herfstaster

De herfstaster heeft de uitstraling van een wilde plant, maar dan wel met alle kwaliteiten van een gekweekte. Sterk, mooi, lange bloei, bijzondere bloemen. Rechtop groeiend met lange, smalle groene bladeren. Bovenaan de stengels komen schitterende bloemen. Die hebben alle nuances lila met een geel hartje, maar zijn er ook in wit en knalroze. In ster- en sprietvormen. Een zeer geliefde najaarsbloeier.

Dit artikel 11 populaire herfstplanten is tot stand gekomen met dank aan de Tuinen van Appeltern en Mooiwatplantendoen.