Na zijn veelgeprezen boek De historia naturalis, de geschiedenis van de kruidengeneeskunde publiceert Marcel De Cleene, plantenfysioloog en emeritus professor aan de UGent, wederom twee bijzondere boeken over planten. De Naturalis Historia, vergeten toepassingen van planten en Het vernuft van planten.
2 boeken over bijzondere eigenschappen van planten
De Naturalis Historia. Vergeten toepassingen van planten
Welke plantensoorten dienden om bier te brouwen, leer te looien, inkt, touwen en kleren te fabriceren, papier te maken, om ongedierte te verjagen, vlekken te verwijderen? Alle planten die in de velden, bossen en weiden groeiden dienden ergens voor en onze voorouders wisten precies waarvoor ze deze planten met sprookjesachtige namen als grote wederik, vlasbekje, koningskaars, wilde bertram, zilverschoon en rapunzelklokje konden gebruiken. Dit boek, gebaseerd op bronnen van circa 2000 jaar geleden tot en met de twintigste eeuw, brengt de vergeten toepassingen van zo’n 250 plantensoorten opnieuw voor het voetlicht.
Het vernuft van planten
De Cleene kijkt met verwondering naar planten. Schijnbaar gewone plantenfenomenen getuigen immers van een complexiteit die niet altijd vanuit de evolutietheorie te verklaren is, zoals: zaden verspreiden zich ingenieus over een langere afstand om concurrentie te slim af te zijn; planten vormen een bladmozaïek om het licht maximaal door te laten; vleesetende planten gebruiken onvoorstelbare technieken om aan extra voedsel te komen. In dit rijk geïllustreerde boek grabbelt Marcel De Cleene in de ‘wonderton’ van het plantenrijk. Bladzijde na bladzijde neemt hij ons mee op zijn wandeling door het vernuft van Moeder Natuur.