Sakura vertelt het fascinerende levensverhaal van ‘Cherry’ Ingram, die Engelsman die de Japanse kersenbloesem van de ondergang redde.

Sakura

van Naoko Abe

Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht, werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren. Met de Transsiberië Express vervoerde hij een stek in een aardappel naar Japan.
Ingram groeide uit tot een van ’s werelds meest toonaangevende kersenexperts.

Dit prachtige boek vertelt het verhaal van een opmerkelijke man, die getuige was van een beladen eeuw vol conflicten en verandering. De lezer volgt de sakura als symbool aan het keizerlijke hof, via de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, tot aan de hedendaagse fascinatie voor deze iconische bloesem.

Naoko Abe

Naoko Abe was lange tijd als politiek redacteur verbonden aan de grote Japanse krant Mainichi Shimbun. Sinds ze in 2001 met haar Britse echtgenoot en hun twee zoons naar Londen verhuisde publiceerde ze vijf boeken. Met haar biografie van Collingwood Ingram won ze de prestigieuze Nihon Essayist Club Award.