Verborgen nachtleven flora. Vanaf donderdag 20 augustus toont het Flower Art Museum het werk van de Rotterdamse videokunstenaar Elsbeth van Noppen. Onder de titel Nocturnal Garden zijn verschillende korte films te zien waarin het nachtleven van flora op kunstzinnige wijze in beeld wordt gebracht.

Verborgen nachtleven flora

FLOWER ART MUSEUM from Elsbeth van Noppen on Vimeo.

Nocturnal Garden

Nocturnal Garden is een audiovisueel project dat bestaat uit films, stills, workshops en live VJ-performances. De filmmaker verkent de intieme relatie tussen de nacht, de mens en de natuur. Zo maakt zij de toeschouwer deelgenoot van het verborgen nachtleven van bloemen en planten. De expositie is de eerste presentatie van Nocturnal Garden in een Nederlands museum. Eerder waren films te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR), op social media en als live VJ performance bij Trompenburg Tuinen & Arboretum.

verborgen nachtleven flora

Flower Art Museum

Tijdens de tentoonstelling in het Flower Art Museum in Aalsmeer is onder andere de film ‘A Midsummernight’s Dream’ te zien, die tijdens de corona-lockdown werd opgenomen in de Hortus botanicus Leiden. In de periode dat museale tuinen voor het publiek waren afgesloten, kreeg Van Noppen exclusief toegang tot de oudste botanische tuin van Nederland. Diep in de nacht, terwijl kakkerlakken, padden en wandelende bladeren het rijk voor zich alleen waanden, struinde de filmmaker tussen flora en fauna uit alle hoeken van de wereld. Planten en bloemen werden spectaculair uitgelicht en vastgelegd in een zwoele korte film.

Het Flower Art Museum is elke donderdag t/m zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Nocturnal Garden is te zien t/m zondag 4 oktober. Naast de films zijn o.a. de tentoonstelling Bomen in Beeld, de Tropisme-ruimte en de daktuin te bekijken. Meer info: www.flowerartmuseum.nl.

Hylocereus undatus

Eén nacht per jaar

Nog meer verborgen nachtleven flora. In het museum wordt de toeschouwer eveneens deelgenoot van de nachtelijke bloei van de Hylocereus Undatus, een cactus die ook wel ‘Princess of the Night’ wordt genoemd. De bloemen van de Zuid-Mexicaanse plant werden door Van Noppen gefilmd in het Rotterdamse arboretum Trompenburg. Bijzonder is dat de bloemen van deze cactus maar één nacht per jaar uitkomen, om daarna bij het eerste ochtendlicht weer te verwelken. In de herfst van 2019 wachtte Van Noppen nachtenlang om de opening van deze nachtbloemen vast te leggen.

Naast films toont het museum ook stills, dit zijn uit het filmmateriaal gedestilleerde kunstwerken. Voor een optimale beleving is een mini-filmzaal geïnstalleerd, waar de films op groot formaat worden geprojecteerd.

Elsbeth van Noppen

Videokunstenaar Elsbeth van Noppen studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Haar werk is te zien geweest op filmfestivals, tentoonstellingen en in clubs en musea in binnen- en buitenland. Zij is tevens actief als VJ, documentairemaker en filmdocent.

Meer over FAM

Bezoek eens het Flower Art Museum in Aalsmeer en combineer dit met een bezoekje aan de veiling of het seringenpark, beide ook in Aalsmeer:

Crowdfunding voor bijzonder kunstproject