RIJSOORD – Als je een plant koopt, zit er meestal een etiket bij met informatie over waterbehoefte en of de plant van schaduw of zon houdt. Hoogte en bloeitijd staan er ook bij. Wat meestal niet op het etiket is vermeld, is op welke grondsoort de plant het liefst staat. Dat is jammer, want de juiste grondsoort is belangrijk voor alles wat groeit en bloeit.

In Nederland zijn er ruwweg 3 grondsoorten. Kleigrond, zandgrond en veengrond. In samenwerking met de Levende Tuin Academie besteedt GroenVandaag komende weken aandacht aan grondsoorten. In deze eerste aflevering gaat het over kleigrond.Kleigrond

Door Ron den Dikken

Klei, vooral rivier- of zeeklei, is lastig te bewerken. Het kan goed zwaar zijn en bij regen is het een hele toer om een gat te graven: het sopt aan alle kanten. Op klei beplanting aanbrengen en onderhouden is een klus.

Nat en droog
Het eerste wat je moet doen, is zorgen voor een goede afwatering. Let er bij kleigrond goed op dat die in orde is. Heel wat planten geven het op als ze te lang met de wortels in het water staan of door de zware klei gebrek aan zuurstof hebben. ’s Zomers kan klei weer ontzettend hard worden. Als er van die grote scheuren in de grond ontstaan, is het net of je klei aan het bakken bent. Regelmatig sproeien helpt.

sering - kleigrond


kleigrond hortensiaSering en Hortensia

Voedselrijk
Een ander ’nadeel’ van klei is dat het bijzonder voedselrijk is. Ik heb het weleens meegemaakt dat ik vol enthousiasme in een bepaalde tuin planten gebruikte die volgens de ‘norm’ 120 centimeter hoog zouden moeten worden. Tot mijn verbazing groeiden diverse exemplaren uit tot zo’n 2 meter.

geitebaard


kleigrond zonnekruidGeitenbaard en Zonnekruid

Onkruid
Wat ook lastig kan zijn op zware klei, zijn de vaak hardnekkige wortelonkruiden, bijvoorbeeld Riet, Kweek(gras), Zevenblad (ook wel Tuinmansverdriet genoemd), Heermoes of Heggewinde (Pispotjes). Het groeit alle kanten op en laat zich lastig verwijderen.

zilverkaars


kleigrond zeeuws knoopjeZilverkaars en Zeeuws Knoopje

Geschikte planten
Om problemen zoveel mogelijk te voorkomen en planten zo goed mogelijk te laten gedijen, is het verstandig om op kleigrond eigenlijk alleen kalkminnende beplanting te gebruiken.

Een Rododendron zal een paar jaar overleven, maar hij zal nooit echt mooi worden op kleigrond. Hetzelfde geldt voor een Skimmia.

Natuurlijk zal een echte plantenliefhebber alles doen voor zijn planten en voor het sortiment dat hij in de tuin wil. Je kan de grond op een aantal plekken ook prima aanpassen. Maar wil je het jezelf wat makkelijker maken, kies dan alleen beplanting die echt op de klei past.10 planten voor kleigrond:

1- Aruncus dioicus – Geitenbaard
2- Astrantia major – Zeeuws knoopje
3- Carpinus betulus ‘Fastigiata‘ – Haagbeuk
4- Cimicifuga simplex – Zilverkaars
5- Helenium ‘Moerheim Beauty‘ – Zonnekruid
6- Hydrangea arb. ‘Grandiflora‘ – Hortensia
7- Macleaya cordata – Pluimpapaver
8- Malus hupehensis – Sierappel
9- Ribes sanguineum – Rode ribes
10- Syringa vulgaris – Sering

Dit artikel is verzorgd door Levende Tuin Academie.
Deze informatie is ook te vinden in het boek ‘Plantwijzer’.

Plantwijzer_Ron_den_DikkenRon den Dikken is tuinontwerper en tuintrainer met duizend-tuinen-ervaring. Hij geniet tevens bekendheid als auteur van Plantwijzer en de Tuinagenda 12 maanden in de tuin.

In deze serie van Ron den Dikken verschenen ook:
10 planten die het goed doen op zandgrond
10 planten die het goed doen op veengrond

Ron-den-Dikken Ron den Dikken