GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

10 planten die het goed doen op veengrond

2024-02-28T19:08:21+02:0030 april 2023|Nieuws|

Planten op Veengrond – ‘Veengrond is de laatste van de drie grondsoorten die ik hier behandel. Bij veengrond gaat het bewerken heel wat eenvoudiger dan bij kleigrond. Als je als buitenstaander bij voorbeeld kijkt naar de kwekerijen in Boskoop, dan denk je, Wow, ze kweken en tuinieren hier in potgrond.’ In Nederland zijn er ruwweg 3 grondsoorten. Kleigrond, zandgrond en veengrond. In samenwerking met de Levende Tuin Academie besteedt GroenVandaag komende weken aandacht aan grondsoorten. In deze eerste aflevering gaat het over veengrond.

Planten op Veengrond

Door Ron den Dikken

Er is vaak wel een probleem met veen en dat is dat het grondwater erg hoog staat. Als bij veengrond het grondwater laag zou staan, dan verteert het heel erg snel en blijft er in de loop van de tijd niets van over. Dan komen we gelijk bij iets anders, namelijk dat alles snel verzakt op veengrond. Als ze in Boskoop het grondwaterpeil 15 centimeter laten zakken dan verteert het veen en verdwijnt dus de teeltlaag, zakken de wegbermen weg en rotten de palen van de woningen.

10 planten die het goed doen op veengrond rhododendron

Grondwaterpeil

Als je een tuin hebt onder de zelfde omstandigheden, bijvoorbeeld in Vinkeveen of ergens anders in een veengebied, dan kan het wel eens gebeuren, wanneer bepaalde bomen uitgroeien, ze bij een flinke storm gemakkelijk omwaaien. Een boom wortelt namelijk nooit dieper dan het grondwaterpeil door gebrek aan zuurstof. Houdt daar dus rekening mee als je een tuin op het veen hebt op een winderige hoek.

Uitsteken

Heel vaak is het zo dat als je een tuin hebt in zo’n omgeving dat je regelmatig moet ophogen. Nu is dat met bomen geen groot probleem. Je kan iedere keer wel een klein laagje aanbrengen. Bij heesters kan dat ook wel, maar vaste planten kunnen echt niet onder een nieuwe laag grond. Je zal dan eens in de paar jaar de vaste planten moeten uitsteken, de tuin ophogen en daarna alles weer terugplanten. Als het echt te nat is in je tuin denk dan eens aan een gesloten drainagesysteem. Je planten zullen je daar dankbaar voor zijn, want planten wortelen dan wat makkelijker en ze zullen het beter doen.

Water

Het grote voordeel van veen is dat je planten nauwelijks water nodig zullen hebben. Je zit dicht bij het grondwater dus dat levert meestal geen problemen op in de zomer. Over het algemeen is het ook goed werken op veengrond, het spit makkelijk en het bewerkt makkelijk dus wat dat betreft is het niet zo verkeerd.

rododendron

Planten

Je moet uiteraard wel planten gebruiken die het goed doen op veen. Veen is over het algemeen vrij zuur, dus het heeft een lage basische waarde (een lage PH), daardoor zullen bijvoorbeeld Rododendrons het prachtig doen. Hortensia’s zullen blauw kleuren want op een zure grond wordt een roze Hortensia blauw, of een blauwe Hortensia blijft blauw.

Bomen

Het is op veengrond over het algemeen lastig om wat grotere bomen te planten. Je hebt een groot plantgat nodig om deze bomen die een flinke kluit hebben een goede start te geven en op het moment dat ze met hun voeten in het water staan, dan zullen ze niet aanslaan. Met de Zwarte els en de Wilg heb je in zo’n geval nog de meeste kans op succes.

Meestal is het op veengrond zo dat de planten in het najaar wat langer aan de gang blijven, omdat veengrond wat langer warm blijft. Maar in het voorjaar zal het wat langer duren voordat de jonge plantjes gaan uitlopen, omdat veengrond over het algemeen zeer vochtig is en als het goed koud is dan duurt het even voordat de bodemtemperatuur dermate hoog is dat de planten op gang komen.

10 planten die het goed doen veengrond

1. Acer palmatum, Japanse esdoorn
2. Actaea rubra, Christoffelkruid, bloeit mei-juni
3. Azalea mollis, Rhododendron, bloeit april-mei
4. Corylopsis pauciflora, Schijnhazelaar, bloeit februari-april
5. Osmunda regalis, Koningsvaren
6. Pieris japonica, Rotsheide, bloeit april-mei
7. Polygonatum multiflorum, Salomonszegel, bloeit mei-juni
8. Rhododendron ‘Cunningham’s White’, Rhododendron, bloeit april-mei
9. Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’, Salie, bloeit mei-augustus
10. Styrax japonicus, Japanse storaxboom, bloeit mei-juli

Fotocredits bij dit artikel: iVerde.

acer 10 planten die het goed doen op veengrond

1- Acer palmatum

De Japanse Esdoorn is geliefd om zijn elegante groeiwijze en purperrood verkleurend, diep uitgesneden blad. Te gebruiken als solitaire plant en als boom. Zet de Acer op een beschutte plek in humusrijke, vochthoudend bodem die goed afwatert. En halfschaduw, zodat de felle zon het blad niet verbrandt. Langzame groeier die eigenlijk geen snoei nodig heeft. Fantastische blikvanger in de herfst.

christoffelkruid

2- Actaea rubra

Christoffelkruid bloeit met bovormige witte bloemen en gevederd blad. Geeft na de bloei opvallende rode, giftige bessen. Actaea rubra staat het liefst in halfschaduw tot schaduw in humusrijke grond. Hoogte 60-80 cm, maar een trage groeier. Vermeerderen door zaaien of delen. Christoffelkruid is goed winterhard.

azalea

3- Azalea mollis

Azalea mollis geel is een bladverliezende Rhododendron met gele bloemen in volle trossen. Zet de plant in humusrijke, luchtige en zure grond en een vochtig en koele standplaats. Van nature is de Azalea een bosplant die gedijt onder het bladerdek van bomen. Na de bloei bloemen voorzichtig verwijderen, dat bevordert nieuwe knopvorming. Verder onderhoudsarm. Ook in rood, oranje, rose en wit.

schijnhazelaar

4- Corylopsis pauciflora

De Schijnhazelaar bloeit met lichtgele bloemen in rijke trossen. Bladeren verschijnen na de bloei. Hoogte 100 tot 120 cm. Vraagt een zonnige plaats in de tuin, halfschaduw kan ook. Blad kleurt in de herfst naar geel. Mooie solitaire heester die in het vroege voorjaar de tuin kleur geeft. Gemakkelijke plant. Bladverliezend, zeer winterhard.

koningsvaren

5- Osmunda regalis

Zet de Koningsvaren in een humusrijke, vochtige bodem op een schaduwrijke plek. Hoogte en breedte circa 100 cm. Aan het bladeinde vormen zich bruine sporendragers. Geschikt als solitaire plant. Sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Niet wintergroen dus, maar wel winterhard.

rotsheide

6- Pieris japonica

Pieris japonica ‘Debutante’ heeft de Nederlandse naam Rotsheide. Rotsheide is een plant uit de heidefamilie. Oorspronkelijk in Oost-Azië en Japan. Wintergroen. Verlangt humusrijke, zure, vochthoudende grond en een plekje in halfschaduw. Sterke plant. Opvallend zijn de vele witte, klokjesachtige bloemen in trosjes. Hoogte circa 100 cm.

salomonszegel

7- Polygonatum multiflorum

Gewone salomonszegel is zeer decoratief omdat de witte klokvormige bloemetjes in rijtjes aan de bladstelen hangen. De witte bloemblaadjes eindigen in een groen kleur. Salomonzegel staat graag in schaduw en of halfschaduw. Hoogte circa 120 cm. Na de bloei krijgt de plans zwarte besjes die giftig zijn.

rododendron

8- Rhododendron

Rhododendron ‘Cunningham’s White’ is een witte, compacte, vroegbloeiende rododendron. De grote witte bloemen die een oranjeachtig/geel hart hebben. Standplaats zonnig, halfschaduw in wat zure grond. Hoogte 120-150cm. Wintergroen en winterhard. Uitgebloeide bloemen verwijderen, dat bevordert de doorgroei.

salie

9- Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’

Hollandse naam Salie. ‘Ostfriesland’ is de bekende paarse variant. Trekt bijen en vlinders. Decoratief vanwege de fijne paarse bloemen en de donkere schutblaadjes. Door te knippen na eerste bloei, bevorder je een tweede. Hoogte circa 50cm. Er zijn veel soorten salie verkrijgbaar, in verschillende kleurenvarianten, zoals de violette ‘Caradonna’; de blauwe ‘Amethyst’; de lichtpaarse ‘Blauhugel’; de witte ‘Schneehugel en de rose ‘Sensation Rose’.

storaxboompje

10- Styrax japonicus

Het storaxboompje is bekend om zijn mooie witte klokvormige bloemen die ook nog eens licht geuren. Een rijke bloei voor de late voorjaarstuin. Standplaats zon, halfschaduw. Kan uitgroeien tot een boom van wel 400 cm. Mooi verkleurend in de herfst, bladverliezend en een zeer winterhard. Herkomst is terug te vinden in de naam, japonicus.

 Dit artikel is verzorgd door Levende Tuin Academie.

Deze informatie is ook te vinden in het boek ‘Plantwijzer’.

Plantwijzer_Ron_den_DikkenRon den Dikken is tuinontwerper en tuintrainer met duizend-tuinen-ervaring. Hij geniet tevens bekendheid als auteur van Plantwijzer en de Tuinagenda 12 maanden in de tuin.

Ron-den-Dikken Ron den Dikken

Nog meer over grondsoorten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag. In deze serie van Ron den Dikken verschenen ook:

Ga naar de bovenkant