LEIDEN – In het driejarig Horizon 2020-project BigPicnic werken 19 instellingen uit 14 landen, waaronder veel botanische tuinen, samen. Zij brengen publiek, wetenschappers, politici en de industrie bij elkaar om in gesprek te komen over wereldwijde voedselzekerheid: voor iedereen altijd voldoende gezond voedsel beschikbaar, zonder schade voor de planeet. Hortus botanicus Leiden is partner in dit Europese project.

BigPicnic

De Leidse Hortus zoekt mee naar ideeën om de voedselzekerheid in de wereld op een duurzame manier te verbeteren. Maar ook om meer te ontdekken over wat er allemaal aan eetbare planten is, wat daarin zit, wat het doet. Meer weten over planten maakt dat we bewustere keuzes maken – gezonder, lekkerder en milieuvriendelijker. Door het organiseren van activiteiten voor jong en oud, een tentoonstelling en samenwerking met andere instellingen rondom dit onderwerp probeert de Hortus bezoekers bewuster met voeding om te laten gaan.

doerian, rottende rijksappel

Tentoonstelling Plant en Eter

De tentoonstelling ‘Plant & Eter laat de bezoeker kennis maken met eetbare planten in de Hortuscollectie. Wandel door de Hortus en ontdek de verhalen rond een aantal bekende en minder bekende voedingsgewassen. De bezoeker leert over herkomst, gebruik, en allerlei bijzonderheden. Voor kinderen (8-12 jaar) is er een eigen route binnen de tentoonstelling.
Jong en oud kunnen met elkaar bij de entree in de Wintertuin en op het Notenveld spellen spelen die te maken hebben met voedsel en planten. De tentoonstelling is te zien van 20 april tot 7 oktober 2018. Interessant voor wie geïnteresseerd is in planten, koken en botanische geschiedenis.

Tentoonstelling Plant en Eter.

De onlangs vernieuwde Systeemtuin geeft extra aandacht over bestuivers en voedsel, mede in het kader van het landelijke project ‘Nederland Zoemt’.

Ook in de Tropische kassen zijn allerlei planten te vinden die te maken hebben met eten, de bekenden zijn banaan, ananas, specerijen en rijst. Vanaf mei is in de tropische kassen een kleine expositie te zien over voedselgewassen uit de tropen.

Achtergrond Big Picnic
Botanische tuinen zijn uitgelezen plekken om over dit onderwerp van gedachten te wisselen. Voedsel, persoonlijke gezondheid en het welbevinden van volgende generaties zijn onderwerpen waarover veel mensen zich zorgen maken. Er is zoveel informatie, vaak tegengesteld; waar doe je goed aan, hoe zit het nu echt? BigPicnic verzamelde en analyseerde alle informatie. Meer over het project, zie BigPicnicNet.