Dit jaar -2020- publiceert Romke van de Kaa zijn boek De onderwereld van de tuin. Van microbe tot mol. Een boek waarin hij ons een kijkje geeft in de wondere wereld onder onze voeten.

De onderwereld van de tuin

‘In één emmer tuingrond zit meer biodiversiteit dan in de hele Amazone.’

Want naast een wereld boven de grond, bevolkt door planten, insecten en vogels, bevindt zich in de tuin een tweede wereld. Een ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Dat die gemeenschap bestaat zal niemand verrassen, maar dat alle aanwezigen in die microkosmos druk met elkaar communiceren is ronduit verbazingwekkend.
Terwijl je met je handen in de grond zit, kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou plantengroei überhaupt niet mogelijk zijn.

Romke van de Kaa

Romke van de Kaa is voormalig kweker en freelance publicist. Sinds 1984 schrijft hij voor binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften. Hij schreef talloze boeken, waaronder Buiten de perken, Alles kan wachten, Geluk is een grasveld en Verwilderen. Samen met Paul Geerts maat hij elk jaar De tuinscheurkalender.

Zie ook het artikel elders op GroenVandaag.