AMSTERDAM – Romke van de Kaa. Een leven lang in het groen. Als scholier werkte hij in de bollen, als student studeerde hij biologie in Amsterdam, als hoofdtuinier was hij werkzaam op landgoederen in Engeland en Ierland en als kweker werd hij ondernemer. In het vak is hij een beroemdheid, maar ook voor het grote publiek is Romke van de Kaa geen onbekende.
Dat leerde hem kennen als de eigenzinnige publicist over planten en bloemen. Zo was Van de Kaa columnist in NRC en het tijdschrift Onze eigen tuin, werkte hij mee aan talloze radio- en tv-programma’s en schreef hij goed gelezen boeken zoals Tuinieren gaat niet over rozen, Geluk is een grasveld en De getemde wildernis.

Romke van de Kaa

De onderwereld van de tuin

De wondere wereld onder onze voeten

Dit jaar publiceert Van der Kaa zijn boek De onderwereld van de tuin. Van microbe tot mol. Een boek waarin Van der Kaa ons een kijkje geeft in de wondere wereld onder onze voeten.

‘In één emmer tuingrond zit meer biodiversiteit dan in de hele Amazone.’

Want naast een wereld boven de grond, bevolkt door planten, insecten en vogels, bevindt zich in de tuin een tweede wereld. Een ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Dat die gemeenschap bestaat zal niemand verrassen, maar dat alle aanwezigen in die microkosmos druk met elkaar communiceren is ronduit verbazingwekkend.

Werkend in de tuin vang je een glimp op van deze verborgen gemeenschap, maar het blijft lastig om er volledig in door te dringen. En toch, terwijl je met je handen in de grond zit, kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou plantengroei überhaupt niet mogelijk zijn.

Boek informatie

In De onderwereld van de tuin verdiept Romke van de Kaa zich in de wereld onder de grond en zelfs in de taal waarmee er daar gecommuniceerd wordt. Na deze tocht door de onderwereld is het onmogelijk om nog met dezelfde blik naar je eigen tuin te kijken.

Romke van de Kaa
De onderwereld van de tuin. Van microbe tot mol.
Paperback
Met illustraties
208 pagina’s
Prijs € 21,99
Ook verkrijgbaar als e-book
Uitgeverij Atlas Contact


Foto-credits introfoto, Unsplash, Gabriel Jimenez.
Foto-credits portret Van de Kaa, Tessa Posthuma de Boer.

 

Meer groenboeken

Met regelmaat publiceert GroenVandaag over nieuw verschenen groenboeken. Kijk eens in onze Etalage, daar kun je de boeken terug vinden.