Kort nieuws april 2023 – Mozaïek ‘De tegenpartij’ is Nederlands Kampioen Bloemendagen 2023. Prikploeg Lieve’s Hoeve heeft voor de tweede keer de felbegeerde titel ‘Nederlands Kampioen Bloemendagen’ gewonnen! In 2019 wonnen ze deze titel ook en na vier jaar mogen ze de prijs weer mee naar huis nemen. De vakjury beloonde de Kampioen met 108,6 punten.

Van Kooten en De Bie

Martine Laghuwitz: “We hadden al een ander onderwerp maar na het overlijden van Wim de Bie wisten we dat we Van Kooten En De Bie moesten prikken, een heel mooi eerbetoon”!
Al ruim 15 jaar doet Prikploeg Lieve’s Hoeve mee met de Bloemendagen. Martine en Jon Laghuwitz prikken samen met oud-collega’s, buren en vrienden. Het mozaïek is te bewonderen aan de Meerweg 52 Breezand.

Bron: bloemendagen.nl

Kort nieuws april 2023

kort nieuws april 2023

Tuinseizoen Hortensia begonnen

De lente is begonnen en dit betekent de start van het tuinhortensia-seizoen. De tuinhortensia zorgt voor een uitbundige bloei in de zomer tot diep in het najaar. Ze passen in zowel grote als (kleine) stadstuinen of bijvoorbeeld in een pot op het balkon, terras of bij de voordeur.  Op de website www.hydrangeaworld.com staat volop informatie en inspiratie over deze zomerbloeier

Aster-seizoen start met noviteiten

Een bijzondere seizoensstart voor Kwekerij Zijdezicht uit De Lier. Zij trappen het Aster-seizoen af met maar liefst twee noviteiten: Olivia en Elise. Beide rassen maken deel uit van het assortiment van veredelaar Royal Van Zanten en zijn op hun eigen manier uniek.

Olivia & Elise

Olivia heeft donkerblauwe bloemen met een geel hart. Noviteit Elise valt op door haar zachtroze, gevulde bloemen. Een unieke kleur binnen het Aster-assortiment. Beide rassen zijn bijzonder sterk en verbazen met haar bloemenpracht en houdbaarheid.

santini bowie

Santini-kwekerij Richard van Schie introduceert Bowie

Richard van Schie: “Wij zijn enorm verheugd dat wij als eerste kweker in Nederland Bowie mogen telen. Wij vinden hem heel mooi in de puurste vorm, hagelwit van kleur met een groen hart en bijzonder lange houdbaarheid van de bloem. Ik deel ook graag de complimenten uit aan het adres van veredelaar Dekker Chrysanten, hun team heeft topwerk geleverd. Want veredelen is vakwerk en daar mag best eens een schouderklopje voor uitgedeeld worden.”

Bowie is vernoemd naar de hond van nde kwekerij. “Iedere keer als ik bij Richard van Schie kwam, werd ik vrolijk begroet door Bowie, de hond die rondloopt op de kwekerij. Toen bekend werd dat dit soort toebedeeld werd aan Richard van Schie heb ik mijn best ervoor gedaan om hem naar die leuke hond te vernoemen en dat is gelukt!” aldus Warja Abrosimova van Dekker Chrysanten.

Verven

Richard van Schie: “Toen we hoorden dat de chrysant ook heel goed uit de verf komt, werden we nog enthousiaster, want een Satini die verf goed opneemt, die is op dit moment nog niet verkrijgbaar op de markt. Bowie is hierdoor heel veelzijdig, want iedere gewenste kleur is mogelijk!”

2023-april: Kort nieuws, anthurium

Bijzondere Anthurium

Het PLNTS.com gelukt om weer een bijzondere plant te kweken: de Anthurium Red Silver Blush.
Kweker Matthias over het proces: “Het kweken van een plant vergt veel geduld, maar de aanhouder wint! Na lang testen hadden we eindelijk een stabiele variegata te pakken. Hiermee zijn we gaan doorkweken en uiteindelijk heb je een mooie serie.”

Planten met variegata

Een ‘variegated’ of ‘variegata’ plant is een plant met bonte patronen op de bladeren en stengels. Deze bonte variaties zijn er in allerlei kleuren en vormen van wit tot roze en van gevlekt tot gespikkeld. De bonte, en vaak zeldzame planten, hebben een afwijking in het DNA. De patroonvorming van deze plant is erfbaar, dus stekken en zaden van de plant zullen dezelfde schakering hebben als de ouder. PLNTS.com is er in geslaagd om de originele Anthurium Silver Blush te kruisen met een andere rode plant, waardoor er een rode bladnerf is ontstaan.

PLNTS.com hoopt de Anthurium Red Silver Blush begin april online te kunnen aanbieden.

3 nieuwe bijzondere boeken

Afgelopen tijd verschenen er 3 bijzondere boeken. Het lezen waard.

2023-april: Kort nieuws

In 240 kilometer wandel je in “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk”, over de Veluwezoom en door de Achterhoek. Ellen neemt de wandelaar mee op een voettocht uit 1915, 108 jaar terug in de tijd.

aangespoeld

Aangespoeld vertelt over de strandvondsten die je als wandelaar aan onze kust kan aantreffen. De auteurs laten echter zien dat niets is wat het lijkt.

tuinbazen

Een heerlijke geschiedenis vol bloeiende tuinen, weelderige parken en royale kassen, rangen en standen. Een prachtige cultuurgeschiedenis van het tuinieren.

2023-april: Kort nieuws, Canna

Cannova Casa opent deur voor Canna als kamerplant

Kan tuinplant Canna als kamerplant worden gehouden? BB Plant, Beekenkamp en Takii namen de proef op de som, schakelden het Post Harvest Kenniscentrum in voor onafhankelijk onderzoek en raadpleegden consumenten en ketenpartners om de haalbaarheid als marketingconcept te beoordelen.
Twee jaar later, wetende dat deze speciaal geselecteerde variëteit binnen goed gedijt en er aan klantbehoeften kan worden voldaan, gaat het proefproject de volgende fase in met de lancering bij groothandel Waterdrinker.
Ed Mol, Product Developer bij Waterdrinker, is enthousiast over de exclusieve beschikbaarheid van Cannova Casa bij de Cash & Carry. “Cannova Casa is een geweldige kamerplant omdat het mooie, warme groen-bronzen bladeren heeft. Tests tonen aan dat deze specifieke Canna binnen met voldoende licht knoppen of zelfs bloemen kan vormen. En buiten bloeit die de hele zomer lang, met grote perzikkleurige bloemen. We geloven echt dat mensen de mediterrane charme zullen waarderen, binnen én buiten.”

Voor meer informatie over Cannova Casa kijk op www.cannova.casa.

pulmonaria miss elly

Pulmonaria Miss Elly

Kort nieuws april 2023. De hemelsblauwe Pulmonaria is een noviteit van Colour Your Season. Door haar rijke bloei in het vroege voorjaar siert ze de tuin wekenlang. Longkruid of Pulmonaria of Longkruid heeft zilverachtig gevlekt blad wat het hele jaar door decoratief is. In de volksgeneeskunde werd Longkruid gebruikt voor de behandeling van luchtwegaandoeningen.

kort nieuws, bloemen gezegend

4 april 2023: vertrek bloemen voor het Sint Pietersplein

Na maanden van voorbereiding vertrekt dinsdag 4 april het bloementransport “Bloemen voor het Sint Pietersplein” vanuit Keukenhof richting Rome. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, komt naar Keukenhof om de bloemen te zegenen voor vertrek. Sinds 1985 vormt de paasviering op het Sint Pietersplein een prachtig decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren. Tijdens het uitspreken van het Urbi et Orbi, de zegen over stad en wereld, door paus Franciscus ervaren kijkers over de hele wereld de pracht en kracht van bloemen en planten.