HILLEGOM – Bodembedekkers zijn onmisbaar in de tuin. Ze vormen een dicht tapijt en zijn daarom heel geschikt om kale plekken op te vullen. Maar groeien bodembedekkers ook op plekken waar weinig of geen zon komt?
Jazeker! Zowel groenblijvende als bladverliezende soorten kruipen met gemak over schaduwplekken.

Bodembedekkers

bodembedekkers

Bosaardbei

bodembedekkers

Labradorviooltje

 

 

 

 

 

 

Wat zijn bodembedekkers Dat zijn laag groeiende, sterke vaste planten die zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Zo ontstaat al snel een prachtig tapijt waar je zelf weinig aan hoeft te doen. Bodembedekkende vaste planten zijn perfect als opvulling onder struiken, heesters en bomen. Een groot voordeel van bodembedekkers is dat onkruid nauwelijks de kans krijgt om toe te slaan. bodembedekkers

Elfenbloem

Kruipend zenegroen

Kruipend zenegroen

Praktisch
Er is een scala aan soorten en kleuren waaruit je kunt kiezen. Wanneer je aan de slag gaat, begin je met het verwijderen van het onkruid rondom de standplaats. Meng tijdens het planten een dikke laag compost of mest door de grond, dan heb je jarenlang plezier van deze plantemaagdenpalm. De verzorging is heel eenvoudig. Als de planten te wild worden, is snoeien de oplossing. Een paar keer per jaar bijmesten doet ook goed, zeker bij de bloeiende variant. Je kunt bodembedekkers het hele jaar door planten, mits het niet vriest. Kijk eens op www.perennialpower.nl voor meer informatie.

 

bodembedekkers

Longkruid

bodembedekkers

Purperklokje

Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

Wintergroene bodembedekkers
Veel mensen kiezen voor wintergroene, bladhoudende bodembedekkers, omdat je er het hele jaar door van kunt genieten. Een van de bekendste is schaduwkruid (Pachysandra terminalis). In de periode maart-april bloeit deze plant met niet al te opvallende lieflijke, witte bloempjes.
Een andere bekende bodembedekker is de goudaardbei (Waldsteinia ternata), een erg sterk en groenblijvend kruipertje die in het voorjaar prachtige, gele bloempjes heeft.
Maagdenpalm (Vinca minor) is nog zo’n klassieker. In het voorjaar bloeit deze plant met typische blauwe of witte bloempjes en in de loop van de zomer is er vaak een herbloei.
Andere geliefde soorten zijn klimop (Hedera helix), duizendknoop (persicaria) en grote veldbies (Luzula sylvatica).

Schuimbloem

Schuimbloem

bodembedekkers

Vrouwenmantel

 

 

 

 

 

 

Bladverliezende bodembedekkers
Een bladverliezende of in de winter afstervende bodembedekker verliest een deel van het jaar zijn blad. In de wintermaanden is daardoor de grond zichtbaar, maar in andere jaargetijden brengen ze des te meer vrolijkheid in de tuin.12 bodembedekkers voor donkere plekken

1. Bosaardbei (Fragaria vesca)
2. Elfenbloem (Epimedium)
3. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
4. Labradorviooltje (Viola labradorica)
5. Longkruid (Pulmonaria)
6. Ooievaarsbek (Geranium)
7. Purperklokje (Heuchera)
8. Schuimbloem (Tiarella)
9. Mansoor (Asarum europeum)
10. Vrouwenmantel (Alchemilla)
11. Maagdenpalm (Vinca minor)
12. Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis)

bodembedekkers

Mansoor

Maagdenpalm

Maagdenpalm

bodembedekkers

Dikkemanskruid

 

 

 

 

 

 

 

Weetje
Bont blad kan schaduw zelfs op lichten? De lichte plekken op het blad maken het letterlijk lichter en je schaduwborder krijgt daarmee extra karakter. Bontbladige schaduwgenieters zijn bijvoorbeeld bonte maagdenplan, bont kruipend zenegroen en bont longkruid.

Meer informatie zie ook www.appeltern.nl

Lees ook deze bodembedekkers artikelen op GroenVandaag: