OEGSTGEEST – 4 groentrends 2021. De groenbranche heeft de groentrends voor 2021 bekend gemaakt. Voor het zesde jaar op rij presenteren Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster de vier stijltrends voor 2021.

Tijdgeest

Menselijkheid en respect voor de natuur zijn belangrijke pijlers binnen de huidige tijdgeest. De mens beschouwt zichzelf als het middelpunt en heeft behoefte aan hyperpersoonlijke merken. En aan producten met een goed verhaal op het gebied van duurzaamheid. Haaks op deze individuele tendens staat de wil om sociale en klimaatproblemen gezamenlijk aan te pakken. Door corona is er bovendien een digitale versnelling ontstaan en een focus op ons huis en directe omgeving.

4 groentrends 2021

De tijdgeest is vertaald naar vier praktisch toe te passen stijltrends:

  • 1- Stijltrend Human Touch
  • 2- Stijltrend Balanced Biotope
  • 3- Stijltrend Crazy Illusions
  • 4- Stijltrend Recentered Stage

Zie voor de volledige stijlbeschrijvingen BloemenbureauHolland.

1- Stijltrend Human Touch

De voortschrijdende technologie en de klimaatproblematiek maken ons angstig, we hebben behoefte aan vriendelijkheid, vertrouwen en herkenbaarheid. Menselijkheid is nu belangrijker dan ooit. Deze tendensen liggen ten grondslag aan de stijltrend ‘Human Touch’.

In de tuin en op het terras overheersen warme kleuren in rijk bloeiende planten met grillige vormen. Tuinplanten hebben veel rood, bruin en roze in het blad, met Helleborus, Japanse esdoorn en Celosia als mooie voorbeelden. Denk ook aan zachte vormen voor de rest van de buitenruimte, zoals glooiende borders en geplooide heggen die de tuin omarmen.

2- Stijltrend Balanced Biotope

We willen een steentje bijdragen aan een betere wereld: hoe vinden we een nieuw evenwicht? De natuur laat zich niet langer negeren, groen telt mee en duurzaam is hip. We willen een positieve bijdrage aan het klimaat te leveren. Deze moraal staat centraal in de stijltrend ‘Balanced Biotope’.

Biodiversiteit is het toverwoord in deze trend. Dat zien we terug in de natuurlijke, bijna verwilderde tuin. Planten en grassen zijn gegroepeerd, borders hebben een grillige vorm. Met het kleurenpalet in het achterhoofd kun je denken aan bijpassende planten zoals Agapanthus, Forsythia en mossen.
Belangrijk is vooral dat flora en fauna elkaar onderling versterken. Verder vinden we in de Balanced Biotope-buitenruimte milieuvriendelijke, verweerde, stoere materialen die tegen een stootje kunnen.

pampasgras

3- Stijltrend Crazy Illusions

Plezier, vrijheid en ruimte, dat zijn de kernwaarden van de ‘Crazy Illusions’ stijltrend. Wanneer traditie plaats maakt voor nieuwe technologische mogelijkheden zoals de multi-layered society, geeft dit een nieuwe kijk op de realiteit. Al die innovatie maakt dat de veeleisende consument traditionele producten en merken snel saai vindt. Mensen, met name jongeren, gaan hierdoor op zoek naar hyperpersoonlijke alternatieven, die direct beschikbaar moeten zijn.

Ook in de Crazy Illusions-buitenruimte waan je je Alice in Wonderland. Opvallende planten met dito bloeivormen vormen samen met gekleurd pampasgras een sprookjesachtige setting. Tuinmeubels staan op zichzelf, er is geen sprake van bij elkaar passende elementen. Tuinen en terrassen geven door dit gebrek aan regels een extra ongedwongen gevoel, nog verder versterkt door strepen, spiegeleffecten en speelse dessins. Alsof je door een kleurrijke fantasie wandelt.

4- Stijltrend Recentered Stage

In een snel veranderende wereld willen we gehoord en gezien worden. Er is een behoefte aan kleur bekennen, uitdragen waar we voor staan. Contrasten worden sterker, iedereen heeft zijn eigen idealisme. Ook van merken en producten verwachten we dat ze een standpunt innemen. Het verhaal achter een product wordt belangrijker, ook in de groenbranche. Dit is de kern van de stijltrend ‘Recentered Stage’.

Colourblocking, geometrische vormen en duidelijke lijnen: ook buiten zie je de Recentered Stage trend niet snel over het hoofd. Voeg er hoogteverschillen aan toe en de tuin transformeert in een spannend geheel, waar steeds van een nieuw gezichtspunt te genieten valt. Monochrome kleurvlakken creëer je door gele tulpen, blauw druifje en roze dahlia’s te planten. Die vlakken passen mooi bij modulair tuinmeubilair, waarbij weer het ‘blokkendooseffect’ opvalt. Ook geometrisch gevormde bakken, potten en scheidingswanden zijn beeldbepalend.

Fotocredits
iVerde: helleborus, esdoorn, forsythia, pampasgras
iBulb: dahlia, agapanthus, blauw druifje

Woontrends

Wil je ook weten wat de woontrends van 201 zijn, lees dn ook dit artikel op GroenVandaag:

4 Woontrends 2021 voor een eigentijds huis