4 nieuwe tulpen. Jaarlijks introduceert Borst Bloembollen diverse nieuwe rassen, ook dit voorjaar worden vier exclusieve soorten geïntroduceerd.
Menno Boots: ‘Komende weken introduceren we drie gefranjerde soorten en één parrot soort. Voordat we een tulp introduceren is een periode van 10 tot 15 jaar van ontwikkeling verstreken. We zijn daarom altijd erg benieuwd of onze klanten er net zo enthousiast van worden als wij’.

4 nieuwe tulpen

Het soort Neglige is bijzonder door de lichte zelfs bijna witte kleur en de roze gefranjerde rand. Met een beetje verbeelding is wel te begrijpen waarom de Neglige naar een verleidelijke nachtjapon vernoemd is. Een tulp is vol van tederheid en zachtheid.

Mercure is een donkerroze tulp met een gele rand, een opvallend contrast dat niet onopgemerkt zal blijven wanneer deze tulp op de vaas zal ontluiken.

Het derde gefranjerde soort is de donkerpaarse tulp San Luiz. Een tikkeltje mysterieus maar een prachtig nieuw soort dat kracht uitstraalt.

Naast de drie gefranjerde noviteiten wordt een parkietachtige tulp geïntroduceerd met de naam Dee Jay Parrot. Kenmerkend is het swingende effect van vrolijke rode en gele kleuren in de bloem.

Alle vier de noviteiten zijn komende weken exclusief verkrijgbaar in Decorum uitstraling bij Borst Bloembollen.

foto 2 – mercure
foto 3 – san liuz
foto 4 – deejay parrot
foto 5 – neglige

Veredelen van tulpen

Veredelen van bloemen is zo oud als de mens. Het is ons streven een plant zo te ontwikkelen dat die zoveel mogelijk tegemoet komt aan onze wensen op gebied van kleur, geur, houdbaarheid, bloeitijd et cetera. Voorheen probeerde de veredelaar die gewenste eigenschappen door kruisen te realiseren. Het stuifmeel van de ene tulp werd op de stamper van de andere tulp gesmeerd en na enkele maanden werden de zaadjes die hieruit voortkwamen geplant. Zaadjes werden tulpenbollen en die gingen de grond in om pas na jaren te gaan bloeien, het moment waarop veredelaars gaan selecteren. Van alle kruisingen bleven er uiteindelijk een handjevol over die geschikt zijn voor de commercie.

DNA

Tegenwoordig wordt er ook gewerkt met DNA technieken, waarbij stukjes geselecteerd erfelijk materiaal bouwstenen zijn voor een nieuwe variëteit. Dat proces gaat een stuk sneller en vindt meer plaats in een laboratoriumachtige omgeving.