GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

Agnes (13): Jordy grijpt zijn kans

2021-04-06T14:26:56+02:005 maart 2016|Columns, Nieuws|

HONSELERSDIJK – Ze komen filmen in de kas. Niet vanwege ons. Of toch wel? Indirect wel. Maar de hoofdrol is vergeven aan een jongen met wie werken. Een rol die hij met glans speelt. Wij zijn benaderd door een organisatie die zich bezig houdt met het imago van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kans

Hoe werkgevers te verleiden om het met hen te proberen. En weer een ander bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken filmpjes komt filmen. Om te laten zien dat het wellicht anders werken is, maar dat het ook gewoon leuk kan zijn. Voor de mensen uit je team, voor degene met de afstand tot de arbeidsmarkt en voor de werkgever.

Zo’n film is in verschillende bedrijven en branches gemaakt. Ons bedrijf werd genomineerd door een plaatselijk bedrijf wat zich bezighoud met het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, omdat ze vonden dat dit bij ons bedrijf wel mooi uit de verf kon komen. En zo stond er dus een hele filmploeg in onze kas.

Jordy
Maar eerst gesprekken met alle betrokkenen. En wilde Jordy dit zelf wel? Want het was geen verplichting en wat leuk is voor ons, is dat leuk voor hem? Maar Jordy wilde wel. Dus de filmdag kwam naderbij.

Al dagen tevoren werk laten liggen, zodat op de film goed te zien zal zijn wat Jordy allemaal doet. Goed beschouwd,..wat doet Jordy niet?! Want hij veegt niet alleen het pad aan (iets wat we allemaal overigens doen in ons bedrijf), maakt kopietjes of anders,..hij draait volledig mee. Het enige verschil is dat hij alles in zijn eigen tempo doet. En dat is prima. Dat kan ons team en werk prima aan.

Kansen
Al jaren en jaren werken we met allerlei soorten mensen en weten we uit ervaring dat dit niet alleen verrijkend is, maar ook tot op zekere hoogte (het moet natuurlijk wel passen binnen je bedrijf), je verantwoordelijkheid. Iedereen wil zijn of haar kans, zelfs een 2de. Iedereen wil meedoen, zijn steentje bijdragen, zijn eigen geld verdienen en onderdeel zijn van een groep. Of dit nu werk is of anders. Zeker jonge mensen moeten werken, ervaringen op doen en leren.

Samen
Nu kunnen wij als werkgever daar wel zo over denken, maar ik kan je vertellen uit ervaring als het team het niet wil, het niet begrijpt of er geen zin of boodschap aan heeft, ja, dan is het stukken moeilijker. Iets lukt alleen als we àllemaal ons best doen om het te laten slagen. Lekker werken met elkaar. SAMEN, want daar komen we àltijd op uit.

De filmdag begint. Het is leuk om te zien hoe het werkt. Jordy gewoon zijn ding zien doen. Wij, die het best spannend vinden, eromheen, maar ook meedoen. Er moet iets worden gezegd in de camera, als dat er maar een beetje normaal uitziet. En zo niet, wat dan nog. Dit gaat niet over ons. Nee, dit gaat erover om te laten zien dat het de moeite waard is om een ander te helpen en een kans te pakken.

Dat er onderhand mooie beelden te zien zijn van de kwekerij is slechts omlijsting van wat Jordy laat zien. Een voorbeeld en ook een kans voor anderen, een aansporing voor werkgevers. Zijn trots en eigenheid als mens en als onderdeel van ons team. Want trots zijn we allemaal.

Tot een volgende keer.

Agnes Scheffers - Van der LindenAgnes

Dit is de 13-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw. 

Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’.
Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.

 

Ga naar de bovenkant