HONSELERSDIJK – Er zijn heel wat initiatieven en leuke dingen die tuinders en kwekers in het zonnetje zetten. Het is leuk om je als tuinder en bedrijf zichtbaar te maken, en vakgenoten en consumenten te vertellen wat je doet en hoe dingen in zijn werk gaan.

Trotse tuinders

Door Agnes Scheffers -Van der Linden

De laatste maanden zijn wij door veel media benaderd. Vakbladen, bladen ter promotie van de tuinbouw, op het gebied van teelt en story telling. Men wil weten hoe ons bedrijf zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. En dan komen ze op je tuin, in je kassen en worden er foto`s gemaakt en er is een interview. Altijd leuk, want met een beetje passie voor wat je doet, is er niets leukers dan te vertellen wàt je doet, hoe je het doet en hoe het nu zo gekomen is.

Blad
Laatst bijvoorbeeld waren wij één van de trotse tuinders in het blad “Trotse Tuinders”, wat gratis mee te nemen was bij het event “Kom in de Kas”. Vaak worden wij vanuit de branche bij de media getipt, dat wij wel geschikt zijn voor een rapportage. Maar het gebeurt ook wel dat op een doodgewone dinsdagmorgen spontaan de telefoon gaat met de vraag of je ‚mee wil doen’. Ruud en ik zijn ruimschoots aan bod geweest de afgelopen jaren. Wat zeer fijn is voor de promotie en het zichtbaar blijven van je bedrijf.

 ruud_en_AgnesMaar…
Wij doen dit natuurlijk niet alleen. Wij zijn wel eigenaar van Dracaena Kwekerij “De Plaats” en werken samen keihard in de kwekerij en alles wat daarbij komt kijken, maar we doen dit niet alleen. Wij werken met een ploeg vaste mensen die ook dagelijks, al jaren, keihard mee werken en meedenken. Over die mensen gaat dit stukje. Of dat nu bij ons in de kwekerij is of elders, dat maakt niet uit. Zonder deze mensen is er geen bedrijf, want wij alleen kunnen het niet. Voor zoveel werk zitten er niet genoeg uren in de dag. Dus doen we het SAMEN met de mensen met wie we werken in ons bedrijf.

Alles is werk
Zonder mensen kunnen wij het werk niet doen: het veredelen van Dracaena, nieuwe variëteiten testen, over na denken nadat we ze gevonden hebben… alles is werk. Behalve dan het spontaan opkomen van een nieuwe variëteit in onze moederplanten, want dit gaat vanzelf. Maar dan is het ook direct volop actie, zoals het (laten) regelen van de bescherming via plantpatent en kwekersrecht.

Zo kunnen we ook cursussen volgen en bijleren, omdat het allemaal door gaat in de kwekerij. In ons bedrijf hebben we, naast ons zelf, 3 man personeel: 1 jonge vrouw, 1 jonge man die wat minder uren meewerkt en 1 man via een uitzendbureau. Allemaal gemotiveerd om dagelijks te doen wat er gedaan moet worden: oogsten, poten, bestellingen van groot tot klein klaarmaken, gewasonderhoud, schoonhouden van de kwekerij. Dat laatste is misschien niet een van de leukste werkzaamheden, maar wel een van de belangrijkste.

Promotiefoto’s
En dan zijn we nog druk met het jaarlijks vervangen van een gedeelte van de moerplanten en weer nieuwe aanwas poten, controle op eventueel aanwezige beestjes in je gewas en het evenwicht daarin bewaren, bemesten van de planten, en dus ook promotiefoto’s maken, waarbij het heel leuk is, dat ik de jonge vrouw in ons bedrijf kan vragen model te staan, zodat de planten nog beter tot hun recht komen.

Al deze dingen gaan gewoon door OMDAT we met mensen werken die verstand van het werk hebben. Al deze mensen wil ik middels dit geschreven stukje GRAAG in het zonnetje zetten. Omdat die mensen OOK Trotse Tuinders genoemd mogen worden.

Tot een volgende keer.

AgnesAgnes

Dit is de 14-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.

Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.

Foto’s met dank aan: Pieternel van Velden.