BODEGRAVEN – Molens draaien, tuinen staan in bloei en bootjes varen over de plassen. Vier de Lente in het Groene Hart nodigt iedereen uit om tijdens de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren op pad te gaan en het Groene Hart te ontdekken.
 

Groene Hart

Vier de Lente in het Groene Hart wordt georganiseerd door stichting Groene Hart om alle bijzondere uitjes en unieke evenementen in het Groene Hart onder de aandacht te brengen van bewoners en bezoekers. Ook in de laatste weken van de lente is er keuze uit tientallen activiteiten zoals dauwtrapwandelingen, open tuinen routes, een fiets- en wandelvierdaagse, graskaasdagen, open dagen op de boerderij, natuurexcursies en rondvaarten.

groene hart

 

Wandelen en fietsen
Fiets bijvoorbeeld op Polderdag, Hemelvaartsdag, één van de vier mooie routes door het landelijk gebied rondom Alphen aan den Rijn en bezoek onderweg boerderijen, landgoederen, molens en kwekerijen. Of doe mee aan de fietsvierdaagse en wandeldriedaagse vanuit Hoornaar in de Alblasserwaard. Fiets of wandel langs de weilanden met zwartbont vee, knotwilgen en historische boerderijen. Vroege vogels doen op Hemelvaartsdag mee aan het dauwtrappen in Reeuwijk of bij de Cabauwse Molen.

Open Boerderijdagen
Veel agrarische bedrijven zetten de staldeuren wijd open op vrijdag 26 mei, dan is het de eerste Campina Open Boerderijdag. De tweede Open Boerderijdag is op maandag 5 juni. Booij Kaasmakers in Streefkerk vieren de opening van hun vernieuwde boerderij met een feestelijke open dag op zaterdag 27 mei.

Proeven van streekproducten
Aspergeliefhebbers gaan op zaterdag 27 mei naar Aspergehof Noordam in Woubrugge voor een rondleiding en mini-proeverij. Op zaterdag 3 juni is het Graskaasdag in Woerden, een groot feest met als hoogtepunt het veilen van een 150 kilogram zware kaas. Stap na een bezoek aan de Graskaasdag op de fiets en volg de Boerenkaas Fietsroute Pape-copen (29 km) langs een aantal echte kaasboerderijen.

In Goudriaan zijn op zaterdag 3 juni twee wijngaarden te bezoeken; Domein Oosteind en Chateau du Tets. De wijnen van het uitstekende seizoen 2016 zijn net gebotteld, dus er kan volop worden geproefd. Tot slot worden op tweede pinksterdag, maandag 5 juni, de Schoonebekerschapen van hun winterjas ontdaan tijdens het schaapscheerdersfeest van de Schaapskooi in Ottoland.

De lente uit, de zomer in
Na deze twee weekenden vol activiteiten volgen nog enkele leuke rustigere weken voordat de zomer begint. Op 10 en 11 juni is het Open Tuinenweekend in Lopik en is er een rondleiding naar de bijenstallen door de imker bij Landwinkel de Fruitheerlijkheid in Papendrecht. Vier de Lente in het Groene Hart sluit af met twee grote evenementen op zaterdag 17 juni: Open Kwekerijendag in Boskoop en de Streekparade in Groot-Ammers.

Een compleet overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.groenehart.nl en www.facebook.com/LenteGH/.