Blauwgroene Jadevine – In de Hortus botanicus Leiden bloeit de Jadevine (Strongylodon macrobotrys). Twee weken geleden begon de plant meerdere bloeitrossen te produceren, waarvan de eerste intussen in volle bloei staat. Het is de eerste keer in drie jaar dat de plant met meerdere trossen tegelijk gaat bloeien. De opvallende blauwgroene kleur maakt de plant een unicum in het plantenrijk. De Jadevine is een klim- en slingerplant uit de Filipijnen, die in het wild nauwelijks meer voorkomt.

Blauwgroene Jadevine

blauwgroene jadevine

Kleur is een mysterie

De blauwgroene Jadevine is te vinden op de eerste verdieping van de Tropische Kas en groeit en bloeit daar al bijna dertig jaar. Door een snoeibeurt in 2019 bleven meerdere bloemtrossen de afgelopen drie jaar uit. In 2020 bloeide er slechts één tros. Waarom de bloemen zo’n bijzondere blauwgroene kleur hebben, is een mysterie voor de botanische wereld. Wel is bekend dat vleermuizen de bloemen in het wild bestuiven. Een theorie is dan ook dat de bloemen door de blauwe kleur ’s nachts extra goed zichtbaar zijn voor vleermuizen. Echter maken vleermuizen voor het verkennen van de omgeving voornamelijk gebruik van sonargolven, waardoor ook deze theorie onwaarschijnlijk lijkt.

mysterie kleur

Filipijnen

Het exemplaar in de kas van de Hortus is in 1996 uit zaad opgekweekt door voormalig kaschef Art Vogel. Het zaad was afkomstig van een plant die een vriend van Art Vogel uit het wild verzamelde bij Mount Makiling op het eiland Luzon in de Filipijnen. Toen Vogel zijn vriend bezocht in West-Maleisië, was hij enorm onder de indruk van de plant en wilde deze graag toevoegen aan de collectie van de Leidse Hortus. Hij kreeg toestemming om een zaaddoos van de plant van zijn vriend te verzamelen en ontkiemde de zaden in de Hortus toen hij terugkwam van zijn reis in januari 1996.

Nog meer over de Leidse Hortus

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Artikelen over Hortus Leiden op GroenVandaag.

Hortus botanicus leiden
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden