Telen van het sneeuwklokje – Het sneeuwklokje wordt van oudsher gezien als de eerste boodschapper van de komende lente. Het is slechts een klein plantje, maar groot door de diversiteit van soorten, cultivars en manieren waarom en waarop het sneeuwklokje geteeld wordt. Je vindt ze in tuinen, bij verzamelaars, in het wild in bossen, in speciaal aangelegde boomgaarden voor sneeuwklokjes en in de vollegrond voor professionele teelt.
Telen van het sneeuwklokje
Prachtig boek
Vooral in Engeland is het een rage om zoveel mogelijk soorten met hun varianten te telen. Ook in Nederland neemt de populariteit van de plant toe als stinzenplant of als cultuurproduct.
De uitgave De teelt van sneeuwklokjes beschrijft de teelt van sneeuwklokjes onder bomen en de teelt van sneeuwklokjes in de vollegrond. Naast de geschiedenis, een algemene beschrijving van de botanische kenmerken komt ook het belangrijkste sortiment aan bod.
De teelt wordt beschreven van veredelen en vermeerderen tot oogst en verwerking. Daarbij komen teeltaspecten als groeiomstandigheden, grondbewerking, planten, gewasverzorging, ziekten en plagen en bemesting aan de orde.
Dit boek vormt een belangrijke basis voor werkenden, studenten en iedereen met interesse in de teelt van sneeuwklokjes.
bron: Bollenacademie
Foto-credits:
Bollenacademie, boek cover
iBulb, sneeuwklokjes
Lente op komst
Het sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is een geliefde voorjaarsbloem die al jaren symbool staat voor de lente die op komst is. Deze witte bloem, die vaak al in januari of februari uit de grond steekt, heeft een bijzondere charme vanwege haar vroege bloei en haar fragiele uitstraling. Het klokje voedt de hoop op warmer weer na de koude wintermaanden.
In Nederland is het sneeuwklokje een onmisbaar onderdeel van diverse stinzentuinen. Het is een van de eerste bloemen die bijdraagt aan het voeden van bijen en andere vroege insecten, wat het ecologisch belang van de bloem vergroot.
Nog meer Sinzenplanten
Lees ook dit artikel op GroenVandaag:
Stinsenplanten op prachtige nieuwe postzegels
Ondersteboven van stinzenplanten