OEGSTGEEST –  ”Ik hoop natuurlijk dat we hierna allemaal een groentje kunnen zijn en het leven nog een stuk bloemiger maken!” Zo opent Margo Togni haar eerste groenboek ’Groentje’.
’Groentje’ is een even mooie als verrassende titel. Volgens Togni ben je geen groentje, maar word je er een.

Groentje

Persoonlijk
De ondertitel van het boek is: inspiratie voor je eigen groene lifestyle. Dat dekt gedeeltelijk de lading. Inspirerend is het boek zeker. Maar wat lifestyle betreft, is het boek zeer persoonlijk geworden. Togni neemt de lezer mee in haar groene wereld.
 Van de vaste planten op het balkon, naar de moestuinkruiden in de keuken, naar de kamerplanten en snijbloemen in de woonruimte. Niet met grote lappen tekst, maar in korte, toegankelijke en zeer praktisch items.

 

Groentje, Margo Togni

Het persoonlijke zit in haar ervaringen als bloemiste in een klein tuincentrum en haar herinneringen. Aan opa met zijn ijsbloemen, aan oma die haar inspiratiebron en leverancier is van veel tips en aan moeder die de laatste brandnetels voor haar bijeenzocht. Oma, zo vermoed ik, krijgt een paginagroot foto-eerbetoon op bladzijde 82.

En het persoonlijke zit niet minder in haar items. Onkruidpesto, het pimpen van een oude vaas, lavendelijs, tintelende sechuan buttons en het verdrijven van muggen met eucalyptus-bladeren… het is allemaal uit haar leven gegeven. Bij het gezicht-aardbeienmasker moest ik even goed kijken naar de foto.

Groentje is rijk boek door de afwisseling van recepten, interieur-tips, tips voor persoonlijke verzorging en de grote hoeveelheid groene info. Uit alles spreekt een grote groene liefde.

 

Groentje, Margo Togni

 

Extra bijzonder
Wat het boek extra bijzonder maakt, is de vormgeving en de fotografie. Togni, die ook grafisch ontwerpster is, heeft met een eigen fotograaf een uitgave gerealiseerd die prettig voelt, prettig oogt en prettig pakt. Een boek wat je onder handbereik houdt om er af en toe weer een stukje in te lezen, wat je vervolgens aanzet tot doen.

En dat zal de bedoeling zijn van de schrijfster. Want een groentje ben je niet, die word je dus. Met behulp van haar boek zal dat zeker lukken.

Praktisch
boek: Groentje
auteur: Margo Togni
uitgever: Forte Uitgevers
pagina’s: 160
ISBN: 9789491853128