Boom van het Jaar 2022 –  De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2022 is gestart. Uit 82 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum neemt dit jaar voor de vijfde keer de Nederlandse inzending voor deze verkiezing voor haar rekening.

Boom van het Jaar 2022

boom van het jaar

Bijzonder verhaal, bijzondere waarde

De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de lindeboom naast de pastorie in Maasniel de nationale titel.

Stemmen

Van 5 september tot en met 17 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2023. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

Nominatie per provincie

1. Drenthe: De Paasbergeneik (Odoorn)
2. Flevoland: De Homerusboom (Almere)
3. Friesland: De stille getuige aan de Beackendyck (Bakkeveen)
4. Gelderland: De Koortsboom (Overasselt)
5. Groningen: Een gewone rode beuk (Veendam)
6. Limburg: Wachters en Waaiers langs de Geul (Valkenburg)
7. Noord-Brabant: De Philipsboom (Eindhoven)
8. Noord-Holland: De monumentale vleugelnoot (Hoofddorp)
9. Overijssel: De Bakenboom (Deventer)
10. Utrecht: Een Markiezeneik (Utrecht)
11. Zeeland: De majestueuze witte paardenkastanje (Zierikzee)
12. Zuid-Holland: Het 100-jarige ‘verbindende beuken’ van de Greupkerk (Oud-Beijerland)

SBNL Natuurfonds is een stichting die zich inzet voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert zij ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.

Introfoto: Limburg: Wachters en Waaiers langs de Geul (Valkenburg).

Nog meer over bomen

Lees ook deze artikelen in de rubriek Bomen op GroenVandaag.