HILVERSUM – De bladeren van de Calathea kunnen gegolfde, geribbelde, ronde, spitse of ovale vormen hebben met mooiste patronen. Zodra ’s morgens de zon doorbreekt, spreiden die prachtbladeren zich om het licht op te vangen en ’s avonds sluiten ze zich weer. Van deze bijzondere kamerplant zijn er vele varianten.

Calathea

calathea crocataCrocata
De Crocata heeft een prachtige bladkleur en opvallende oranje bloemen. Deze plant houdt wel van licht, maar niet van zon. Crocata behoudt zijn bloemen 6 tot 8 weken lang. De prachtige kamerplant komt oorspronkelijk uit tropisch Brazilië en is familie van de tien geboden plant.

calathea compact star

‘Compact Star’
De decoratieve ‘Compact Star’ is ideaal voor een plekje in de schaduw, daar waar andere kamerplanten het te donker vinden. Grappig is dat deze plant in de avond gaat slapen. De bladeren gaan in de avond rechtop staan. Deze in het oog springende Calathea uit de jungle van Zuid-Amerika en Afrika is gemakkelijk te verzorgen en heeft mooie getekende en gevormde bladeren.

calathea surprisestarRoseopicta ‘Surprisestar’
Geniet van deze zeer opvallende plant met een prachtige roodpaarse tekening in het donkergroene blad. De Roseopicta ‘Surprisestar’ is ideaal voor een lichte plek zonder direct zonlicht.

calathea zebrinaZebrina
De Calathea zebrina heeft prachtig getekende bladeren met de donkerrode onderkant. Deze decoratieve Calathea komt oorspronkelijk uit het gematigde zuiden van Brazilië en houdt wat meer van het licht dan andere calathea’s. Zet de Calathea zebrina op een warme, lichte plek met enige schaduw, zonder direct zonlicht. De Zebrina is gemakkelijk te verzorgen.

Schone lucht!
Calathea’s vangen met hun bladeren schadelijke gasdeeltjes op en geven er zuurstof voor terug. Het klimaat binnenshuis wordt voor iedereen beter door gebruik van deze planten die ook geschikt zijn voor scholen en kantoren.

[youtube id=”MidsPB0W2Q4″ width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]

In Robs Grote Tuinverbouwing en in zijn column op Plantplezier vertelt tuinman Ivo nog veel meer over Calathea en over het sociale karakter van de plant. Kijk straks naar Robs Grote Tuinverbouwing of lees het op Plantplezier.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.