OVERATH – Lelietjes der Dalen, het is absoluut mijn favorieten geuren-combinatie. De Convallaria majalis in combinatie met de ‘groene‘ geur van de varen (vrouwenhaar) Adiantum. Het geheel gearrangeerd als ruikertje op een Victoriaanse Tussi Mussi houder. Ieder jaar kijk ik de lelietjes der Dalen uit de grond. Lange groene staafjes, die zich langzaam ontwikkelen, en waar plotseling een steeltje met knopjes zichtbaar wordt. Ik moet ze plukken, en wil ze ruiken.

Lelietjes der dalen

convallaria majalis

 

Geur
Volgens Professor Hanns Hatt (President der Union der Deutschen Akademien der Wissenschaften) heeft het weefsel rond de vrouwelijke eicel hetzelfde geurprofiel als dat van de Lelietjes der Dalen.
De zaadcellen vinden de eicellen op deze manier gemakkelijk aan de geur. Belangrijk, want hoe zouden ze de weg vinden in deze 20 cm lange (donkere) tunnel? Zonder deze aantrekkelijke geur van zou het ze niet lukken de eicel te vinden, en hierdoor komt de voortplanting in gevaar.

Door Jacques Coolen, zie ook zijn zintuigenblog.

Jacques Coolen heeft de Proeve van Meesterschap afgesloten in de stad van de geur en Eau de Cologne (Keulen) bij een van de oudste producenten hiervan. Vanaf die tijd mag hij zich geur-expert noemen.