NUNSPEET – COMPACT-FRUIT. Gerlof Vinke is vanaf zijn 17de vertrouwd met de biologische fruitteelt. In de jaren 90 startte hij een eigen rozen- en fruitbomenkwekerij. Omdat met grote fruitbomen het karakter van zijn open tuin verloren ging, stapte Vinke over op mini-fruitboompjes. Familie, vrienden en kennissen verraste hij vaak met zo’n natuurcadeau uit eigen kwekerij. Het enthousiasme van de ontvangers werd de motor achter COMPACT-FRUIT. Een merk was geboren. Momenteel voert kwekerij Vinke drie producten: appel, peer en kers.

COMPACT-FRUIT

Mini-fruitboompjes

Een greep uit het assortiment.

Appel

Red Spur Delicious is een mini-uitgave van de bekende red delicious. Aan dit kleine boompje groeien flinke vruchten. De boompjes zijn biologisch in pot opgekweekt, wat in het vak bijzonder is.
Rode Jonathan is een kleine rode zachtzure appel. Sappig en goed van smaak. Ook geschikt voor moes.
Yellow Spur is een mini-uitgave van de bekende golden delicious. De vruchten kunnen eventueel langer aan de boom blijven hangen, dit geeft een mooi beeld in de wintertuin.

Peer

Hoewel Gieser Wildeman geen mini-perenras is, kun je haar door snoei mooi klein houden. Het is een heerlijke stoofpeer die met een beetje suiker en kaneel al voldoende smaak van zichzelf heeft. Mooi rood kokend en heerlijk bij een stukje rundvlees.
Condo is een smal blijvend perenboompje ook wel zuilpeergenoemd. Goed in toom te houden door lichte snoei.

Overige reguliere fruitboompjes

Nashipeer nyiseiki is heel goed biologisch te telen en erg sterk. De peer wordt ook wel appelpeer genoemd, omdat de vrucht eruit ziet als een appel. Lekker kruidige smaak. Wel even schillen. Andere gevoerde COMPACT-FRUIT perenrassen zijn: Doyene, Bonne Louise en Clapps.

Kers

Compact Stella is een dwergkers met smakelijke, zoete vruchten. In juli-augustus kunnen de heerlijke kersen geplukt worden. Het is wat lastig om de kersen echt klein te houden. Toch komt kwekerij Vinke met bepaalde rassen een heel eind. Door bijvoorbeeld Stella te enten op de Gisela 5 onderstam. Je zou het mini-kers kunnen noemen, maar Vinke geeft de voorkeur aan ‘compact’, omdat de boompjes toch nog wel de 2 meter kunnen halen.
Sylvia is een smal blijvend ras; ook wel zuilkers genoemd. Goed in toom te houden door lichte snoei.

kwekerij vinke

Biologisch

COMPACT-FRUIT-boompjes zijn maximaal biologisch geteeld en geselecteerd op grootte, groeikracht, ziekteresistentie en vruchtbaarheid. Kwekerij Vinke probeert in haar teelt een zoveel mogelijk gesloten systeem te handhaven. De kwekerij werkt met compost en potgrond dat afkomstig is van het eigen tuin- en landschapsbedrijf. De afvalstromen worden voor 80% gerecycled, onder andere met afgevallen blad en houtsnippers.

Heremoesthee

TIP: Gebruik heermoes voor de versterking van de plant. Heermoes bevat onder anderebkiezel en diverse andere mineralen. 20 minuten laten koken en 1 op 10 verdunnen en beregenen of verspuiten over het gewas.

De 10 pluspunten van COMPACT-FRUIT

1. Niet duur, vanaf 5 €.
2. COMPACT=COMPACT
3. Biologisch opgekweekt.
4. Rechtstreeks van de kweker.
5. Gratis tips en advies.
6. Gratis mest.
7. Sterke rassen die tegen een stootje kunnen.
8. Nazorg en advies indien nodig.
9. Hele jaar leverbaar, als het weer het toelaat.
10. Weinig onderhoud.

compact_fruit

Gerlof Vinke

Gerlof Vinke. “Wat is nog mooier, dan om na de eerste witte of roze bloesempracht al snel de eerste mini-vruchtjes te zien verschijnen. Daarna is het elke dag genieten van je eigen fruit in wording. En wat smaakt er nu lekkerder dan je eigen stukje zelf geteelde fruit.”

Zie ook dit artikel op GroenVandaag: COMPACT FRUIT van kwekerij Vinke.
En de GroenVandaag Etalage.