Coronatijd. Dat is een hele uitdaging geweest en nog. Er komt positieve en negatieve stress bij kijken. Toen ruim een jaar geleden het corona-virus in Nederland de kop op stak en al snel bleek dat dit een virus was waarmee rekening gehouden moest worden, was dat een schok. Voor ieder persoonlijk en voor de hele groenbranche. Een week of 6 vielen handel en inkomsten weg, om daarna weer verrassend aan te trekken op een manier die we van te voren niet hadden durven bedenken.

Coronatijd op kwekerij

Door Agnes Scheffers – van der Linden

coronatijd agnes

Tijdens coronatijd moesten mensennthuis gaan werken, waardoor er meer tijd vrij kwam. Geen reistijd, laat staan file, geen buitenshuis-activiteiten en vooral ontdekken dat huis en tuin best ‘kaal’ zijn. Waar eerst geen tijd voor was, is die er nu wel, in overvloed. Mensen gaan de tuin weer in en willen planten in huis. Een trend die al langer loopt, maar met corona en de bijbehorende maatregelen een ware vlucht neemt.

Dankbaar

Corona betekende positieve stress, omdat we er met z’n allen àlles aan moesten doen om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar groen. Niet alleen op het gebied van potplanten, ook voor uitgangsmateriaal (de stekjes). Niet alleen vraag uit Nederland en Europa, maar wereldwijd. We hadden niet eens genoeg aan onze eigen stek. We hebben de moederplanten uitgebreid en importeerden. Dankbaar, want we weten allemaal hoe het voor andere branches is.

dragontree Agnes

Team Dragontree, Kwekerij De Plaats

Thuiswerken

Thuiswerken.. dat gaat niet met een kwekerij. Je kunt thuis niet oogsten, vermeerderen, bewortelen en bestellingen klaarmaken. Dus we moesten wat met de maatregelen die van overheidswege geadviseerd c.q. verplicht worden. Dat was en is een uitdaging. Allemaal een eigen handdoek, tube ontsmetting, anderhalve meter, apart handen wassen, en drogen met papier, werken en eten op afstand en opletten voor jezelf en letten op elkaar. Het bleek te doen.

Mondkapjes werkt niet

Coronatijd betekende negatieve stress, omdat je met elkaar als team werkt… mondkapjes werkt niet, evenals handschoenen, in een tropische Dracaena kas is `t altijd warm tot zeer warm, maar altijd met voldoende ventilatie en ruimte. Als er iemand niet lekker is, thuisblijven..familielid niet lekker, thuisblijven, andere contacten niet lekker, thuisblijven en altijd testen. Spannend en bijna altijd met goede afloop, omdat iedereen zich verantwoordelijk gedraagt en de regels volgt.

dragontree

Grote vraag naar groen, 3x per dag werden de bestellingen klaargezet.

De grens van voorzichtig

Uitdagender wordt het als je gebruik maakt van uitzendkrachten, omdat het gewoon heel erg druk is, veel werk. Mensen met andere achtergronden en een ander soort noodzaak om geld te verdienen.. Vaak betekent voor hen een dag niet gewerkt, een dag geen geld. Dan ligt de grens van voorzichtig heel anders en moet je extra goed opletten en mensen letterlijk wegsturen bij twijfel om ervoor te zorgen dat we met z’n veilig blijven.

leven van tuindersvrouw Agnes

Geen beurzen

Ook al geruime tijd geen fysieke beurzen, maar online beurzen, die ik persoonlijk niet mee vindt vallen. Maar we zijn allemaal lerende… en op een andere manier zichtbaar gebleven, via social media, waar we nu al 10 jaar mee actief zijn. Mensen van de handel die niet meer zonder afspraak langs kunnen komen. Veel digitaal handelen, wat al een tijdje gewenst is en steeds gewoner wordt en went.

Het nieuwe normaal is goed te doen

Na ruim een jaar corona-ervaring in onze kwekerij is het ‘nieuwe normaal’ goed te doen. En zijn we gelukkig tot nu toe allemaal gespaard gebleven van corona en de ernstige gevolgen ervan. Straks als iedereen gevaccineerd is, is de focus op het virus iets ontspannender, maar blijven we opletten. De tijd zal `t leren.

Groetjes,

Agnes

dracaena agnes en ruud

Agnes Scheffers – Van der Linden

Agnes Scheffers-Van der Linden runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 35 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Eerdere blogs van Agnes

Lees ook deze eerder gepubliceerde blog van tuindersvrouw Agnes.

Het leven van een tuindersvrouw