EDE – Natuurfotograaf van 2019. De Hongaarse natuurfotograaf Csaba Daróczi is Nature Photographer of the Year 2019. Zijn zwart/wit foto van twee springende konijnen die elkaar hoog in de lucht kruisen is door de jury gekozen om de sfeer, de timing, het prachtige licht en de perfecte scherpte en compositie.
De Nature Photographer of the Year competition is een initiatief van Nature Talks.

Natuurfotograaf van 2019

 

natuurfotograaf van 2019
Black and white, Csaba Daroczi, NPOTY 2019

Csaba Daróczi

“Deze foto is genomen in Kiskunsag, vlak bij het dorp Bócsa in Hongarije. Ik had een kolonie met konijnen ontdekt en ben begonnen met ze te fotograferen. Toen zag ik ook dat ze regelmatig in de lucht springen tegen elkaar, bijvoorbeeld als ze om voedsel vechten. Toen wist ik onmiddellijk dat ik daar een foto van wilde maken. Uiteindelijk ben ik er vorig jaar zo’n 70 ochtenden mee bezig geweest en heb ik duizenden foto’s gemaakt. Er zitten wel een paar goede tussen…”

natuurfotograaf
Staartmezen: Symphony no 5, Giacomo Redaelli, NPOTY 2019

Staartmezen

De jongeren natuurfotgraaf categorie (11 – 17 jaar) is gewonnen door de Italiaan Giacomo Redaelli met een heerlijke actiefoto van een stel jonge Staartmezen die worden gevoerd.

Jury

De jury moest kiezen uit zo’n 14.000 beelden uit meer dan 73 verschillende landen. Een absoluut record voor deze prestigieuze wedstrijd. De foto’s konden worden ingezonden in 11 verschillende categorieën.
De Fred Hazelhoff portfolio award werd gewonnen door Gheorghe Popa, een Roemeense fotograaf. Dit met een schitterende serie over Cuejdel, een meer uit zijn woonomgeving.
Onder de overige categorie winnaars, de runners up en finalisten zitten wederom grote namen uit de natuurfotografie. Natuurfotograaf Audun Rikardsen in de categorie vogels. Wade Hughes in de categorie onder water en wederom de Nederlander natuurfotograaf Bart Siebelink in de categorie kunst en natuur.

Zij, en alle overige categorie winnaars, runners up en highly commendeds, zijn te vinden op www.naturephotographeroftheyear.com

Natuurfotograaf 2020

In december start de termijn voor het inzenden van foto’s voor de Nature Photographer of the Year editie 2020. Het Nature Talks Photo Festival 2020 zal op 14 en 15 november plaatsvinden.

Lees meer op GroenVandaag over natuur en fotografie in dit artikel:

Bloemenfotografie van Richard Fischer

Of bezoek het Flower Art Museum.