De Amerikaanse blauwe bes – De bosbessen die in de supermarkt liggen zijn vaak niet afkomstig van de laaggroeiende blauwe bosbessen (Vaccinium myrtillus), maar van de 2 tot 3 meter hoge struiken van de blauwe bes (Vaccinium corymbosum), ook wel trosbosbes genoemd, die is gekweekt uit de struiken van de Amerikaanse blauwe bes. Zowel de blauwe bosbessen als de blauwe bes uit Amerika behoren tot de familie van de bosbessen (Vaccinium). Maar wat zijn nu de verschillen en waar kun je deze struiken nu precies vinden?

Amerikaanse blauwe bes

De verschillen

  • De duidelijk zichtbare verschillen zijn dat de bosbessen, die oorspronkelijk uit Europa komen, groeien aan dwergstruiken die niet hoger worden dan 10 tot 60 cm, terwijl de Amerikaanse groeien aan struiken die 1 tot 4 meter hoog kunnen worden.
  • Het vruchtvlees van de Amerikaanse bosbessenstruiken is wit, terwijl het vruchtvlees van de kleine bosbessenplanten donker (blauwachtig) is. Hierdoor kleuren de mond en lippen blauw wanneer het wordt gegeten.
  • De bladeren van struik van de Amerikaanse blauwe bes zijn elliptisch, een beetje toegespitst en meestal 2,5 tot 8 cm lang.
  • De Amerikaanse blauwe bes groeit niet zozeer in bossen, maar vooral in gebieden met een moerassige of natte bodem. Deze heeft waarschijnlijk een zure bodem nodig (in die zin is hij vergelijkbaar met de inheemse bosbes) maar heeft veel meer water nodig.
  • De Amerikaanse gedijt dan ook het best in moeras- of drassige gebieden (verbruikt en verdampt zelfs zoveel water dat de grondwaterspiegel in deze gebieden kan dalen).
amerikaanse blauwe bes

Moerassen en vochtige bossen

In de Verenigde Staten en Canada vind je de blauwe bessen in moerassen en vochtige bossen in Ontario en New Foundland in Canada en in Texas, Louisiana en Florida in het oosten van de VS. In Europa komt de Amerikaanse blauwe bes bijvoorbeeld voor in Nederland – in de oude moerassen van de Peel of Veenkoloniën – waar deze uitstekend gedijt. Ze bloeien zelfs zo snel dat de Staatsbosbeheer alles uit de kast haalt om de Amerikaanse bosbessenstruiken, die het grondwaterpeil verlagen, uit deze gebieden te verwijderen.

LEESTIP: Lees op GroenVandaag over voedselbossen: Biologischer kan het bijna niet….

Zure grond

De Amerikaanse blauwe bes is zeer weinig veeleisend en onderhoudsarm. Als de grond eenmaal zuur is (wat meestal het geval is in natuurlijke moeras- of drassige gebieden) gedijt de plant min of meer vanzelf. Hij heeft alleen maar voldoende water nodig. De teler moet daarnaast zorgen voor voldoende bescherming tegen vogels (b.v. netten over de planten), want vogels eten (ook) de bessen graag en verspreiden ook de zaden van de plant met hun uitwerpselen. Struiken van de Amerikaanse bosbesstruiken kunnen dan ook veel gemakkelijker in de tuin worden gekweekt dan de Europese bosbessen.

amerikaanse blauwe bes

ESTA Amerika aanvragen

Om de Amerikaanse blauwe bes op eigen grond in Amerika te zien gedijen, moet je een ESTA Amerika aanvragen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming die bij goedkeuring automatisch aan het paspoort wordt gekoppeld. Je hoeft daarvoor dus niet meer naar een ambassade of consulaat te gaan.

Geldigheid ESTA Amerika. Een ESTA Amerika is bij toekenning twee jaar geldig, waarmee je tot maximaal 90 dagen per bezoek in Amerika kunt verblijven. Zo heb je voldoende tijd om kennis te maken met de natuurlijke omgeving van de Amerikaanse blauwe bes. 

Fotocredits:
-introfoto: mario Mendez, op Unsplash.
-foto 2: Nandita Dhindsa, op Unsplash.
-foto 3: Elisa H, op Unsplash.