Leve de bodem – ‘Leve de bodem!’ is een basisboek met praktische kennis en inspiratie. Met informatie over de eigenschappen van de bodem, over het kiezen van passende planten, over waterbeheer en over zelf je tuinresten composteren en je tuin voeden. Daarmee kun je zelf een gezonde tuin met een gevarieerde leefgemeenschap creëren, waaraan je veel plezier zult beleven.

Leve de bodem!

Het zwarte goud

Verdroogde of verzopen planten, onhandelbare kluiten of stoffig los zand. Tuinieren gaat zelden alleen over rozen. Als de grond in je tuin niet goed is, verpieteren je planten, en is een mooie oogst ver te zoeken. Met leven in de tuin, en zéker in de bodem, kun je van je tuin een bloeiende oase maken. Je creëert ruimte voor kriebelbeestjes, vlinders en vogels, en een fijn leefklimaat voor jou en je omgeving. Je tuinafval wordt compost – het zwarte goud voor je grond.

bodem

Bodemkunde

Anne Marie van Dam en Caroline de Vlaam geven je overzichtelijke theorie en praktijk, waarmee je van je grond een gezonde basis voor je tuin maakt. Ter inspiratie en verdieping hebben zij ook interviews toegevoegd met professionals die een specifieke bodeminteresse of bodemmissie hebben.

Je ontdekt:

  • Hoe je er achter komt of je grond gif bevat (en wat je kunt doen als dat het geval is).
  • Hoe je zorgt dat je veel minder water hoeft te geven in droge perioden en je planten toch goed kunnen groeien.
  • Hoe je grond los en vruchtbaar houdt, zonder te spitten.
  • Hoe je supercompost maakt, voor een actief bodemleven en vitale planten, zónder een stinkende composthoop.
  • Waarmee, hoeveel en wanneer je moet bemesten voor een goede oogst of een stralende siertuin (ook zonder grondonderzoek van het lab).

Ing. Caroline de Vlaam is opgeleid als botanisch analist en tuin- en landschapsontwerper. Ze heeft jaren tuinervaring, ook in buurttuinen. Sinds 2016 geeft ze raad, daad en educatie over (moes) tuininrichting en -beheer, en is ze compostmeester. Kijk ook op haar website: carolinedevlaam.nl
Dr. Ir. Anne Marie van Dam is een enthousiaste tuinier, en cum laude afgestudeerd in de bodemkunde. Ze werkte 15 jaar als landbouwkundig onderzoeker. Sinds 2009 is ze adviseur voor bodems en tuinen, en moestuindocent. Kijk ook op haar website: annemarievandam.nl

leve de bodem!
Caroline de Vlaam (l) en Anne Marie van Dam

Achtergrond

Caroline de Vlaam en Anne Marie van Dam zijn enthousiaste tuiniers en tuindocenten. Van Dams focus ligt bij de bodem, die van De Vlaam bij composteren en sluiten van kringlopen in de tuin. Zij merkten dat er voor tuinliefhebbers geen geschikt basisboek over de bodem in de tuin bestond. Alleen algemene tuinboeken met heel weinig bodeminfo, en diepgravende boeken die één onderwerp, bv bodemleven of bemesting, enorm uitdiepen, en daardoor weinig praktisch zijn.

Fotocredits bij dit artikel: Anne Marie van Dam.

Een gezonde bodem betekent ook minder ongedierte in je tuin.