OEGSTGEEST – Afgelopen week werd Jan Siebelink 80 jaar. Onder de titel De bloemen van Jan Siebelink verscheen ter ere van de verjaardag van de kwekerszoon een adembenemend mooie geïllustreerde uitgave, verrijkt met eindeloos veel citaten over bloemen uit zijn romans en verhalen. 
Een feest om te lezen en een inspiratie voor ieder die van bloemen houdt.

 

jan siebelink

Jan Siebelink 80 jaar

Jan Siebelink is de schepper van vele onvergetelijke personages. Maar als stille getuigen zijn er in al zijn romans en verhalen ook altijd de bloemen en de planten. 
Op de achtergrond vertellen ze een eigen verhaal, de geschiedenis van de kwekerij, en uiteindelijk zeggen ze ook veel over Jan Siebelink zelf.
In dit wonderschone, rijkgeïllustreerde boek zijn 109 planten en bloemen uit dit schrijversuniversum verzameld. 
Jan Siebelink koos voor zijn unieke herbarium zelf de citaten, en hier en daar noteert hij nog een herinnering aan zijn vader tijdens diens werk. Deze notities zijn kleine juweeltjes die de lezer tot diep in de plantenkassen brengen.

Onder Siebelinks fijnzinnige pen krijgen de planten een geheel nieuw leven, zoals nog nooit in een flora is beschreven. Ze gaan een geheimzinnig en ongekend verband aan.

 

jan siebelink‘Mijn schrijverschap zou heel anders zijn verlopen als ik niet tachtig jaar geleden op een kwekerij was geboren. Bloemen en planten nemen in mijn romans en verhalen een heel bijzondere plaats in. Op de achtergrond vertellen ze een eigen verhaal, de geschiedenis van de inmiddels legendarische kwekerij en uiteindelijk zeggen ze ook veel over mijzelf. In dit boek heb ik 109 bloemen en planten verzameld waar ik citaten uit mijn werk bij zocht en hier en daar aanvulde met een herinnering aan mijn vader. […] Wat ik hoop is dat de planten en bloemen door dit boek een geheel nieuw leven krijgen, zoals nog nooit in een flora beschreven. Dat ze een ongekend en geheimzinnig verband aan gaan. Een ode aan mijn stille plantenrijk, misschien wel de ziel van mijn schrijverschap.’
Jan Siebelink

 

Jan Siebelink (1938) veroverde met zijn roman Knielen op een bed violen een uitzonderlijk groot en breed publiek van meer dan een half miljoen lezers. Het boek werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs, in verscheidene talen vertaald en in 2016 zeer succesvol verfilmd.

 

jan siebelink

De bloemen van Jan Siebelink
304 pagina’s
gebonden
€ 24,99
Uitgeverij De Bezige Bij