OEGSTGEEST – Helpende hand. Je belt een loodgieter als je afvoer verstopt zit, een elektricien als je een extra stopcontact wil en de cv-monteur om een storing in je verwarmingsketel te verhelpen.
Het is een goede gewoonte. En bovendien een verstandige. Voor een uurtje, of paar uurtjes, een vakman uit de buurt inschakelen die de klus professioneel klaart. Opgelost naar tevredenheid en en over tot de orde van de dag. De lokale vakman als vliegende keep in huis-en-tuin geeft een lekker en luxe gevoel. Je hebt immers al genoeg aan je hoofd.

De winterperiode is trouwens een geschikte periode om de groene vakman wat aan je tuin te laten doen.

De helpende hand van de hovenier

Dat de helpende hand van de hovenier aan populariteit wint, is niet verrassend. Hovenier is evengoed een ambacht als loodgieter, elektricien en cv-monteur. Het waterpas zetten van een schutting, het aanleggen van een border met schaduwplanten, of het snoeien van je hortensia’s, seringen of es vraagt evengoed om vakkennis.

hovenier

Groene vakman

Waarom zou je dit soort werk niet uitbesteden aan een groene vakman, de hovenier? De voordelen van een helpende hand zijn groter dan de kosten. Niet alleen spaar je tijd voor dingen die je beter liggen, de vakman beschikt behalve over verstand van zaken ook over het juiste materiaal om klus tot een goed einde te brengen. Dan hoef je alleen maar te denken aan uitstekend snoeigereedschap, hulpmiddelen om terrassen aan te leggen of op te hogen tot aan een tuinplan waarvan je nog jarenlang plezier hebt. Bovendien blijft je niet achter met groenafval of bouwmateriaal, want dat wordt keurig meegenomen.

helpende hand

Een belletje

Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen, is in de telefoon opnemen om een hovenier te boeken. Er is er altijd wel een helpende hand in je buurt te vinden.

Toegegeven, je zou nog wat kunnen doen. Iets waar je geen vieze vingers van krijgt. Je voorbereiden. Neem even de tijd om je af te vragen aan welke wensen je tuin moet voldoen. Waar wil je die voor gebruiken? Van welke bloemen en planten zou je willen genieten? Wil je in elke periode van het jaar kleur in je tuin? Of dan toch eindelijk die schutting laten plaatsen.

hovenier

Tuingeluk

Er is een prachtig hulpmiddel voor je voorbereidingen. Dat hulpmiddel heet Tuingeluk. Ben van Ooyen, directeur van de Tuinen van Appeltern, heeft daar 4 basisvoorwaarden voor bedacht:

  • Een goede verhouding tussen groen en verharding.
  • Een combinatie van hoog en laag.
  • Rust en privacy, dan bent u op uw gemak.
  • Niet meer tuinwerk dan u zou willen.

Zelfs als je alleen je tuin winterklaar wil laten maken, is het goed om je te realiseren wat je moet laten doen. Denk bijvoorbeeld even na over het dierenleven in je tuin. Soms is opgeruimd staat voor egels en vogeles net iets te veel van het goede.


foto-credits 
introfoto gereedschap: Dylan Nolte, Unsplash
foto zaag: Sven Brandsma, Unsplash
foto blad: Markus Spicke, Unsplash