Een groene tuin – Het lijkt allemaal veel moeilijker dan het is. Een nieuwe tuin en een tuinontwerp. Dat komt vooral omdat iedereen altijd veel drukker is met het lijnenspel en allerlei ingewikkelde constructies dan met waar het echt om draait; het kiezen van de juiste plaats, de juiste hoeveelheid en de juiste soorten planten.

Een groene tuin

4 basisregels

Voor het goede tuingevoel hoef je bij het tuinontwerp feitelijk maar rekening te houden met slechts 4 basisregels.

1. Je moet zorgen voor de juiste verhouding tussen bestrating en beplanting. 

Je mag niet meer dan 1/3 deel van je tuin gebruiken voor verharding, de rest moet groen zijn. Teveel bestrating geeft je het gevoel dat je op een parkeer terrein zit. Je voelt je prettig op je terras als je de planten kunt raken terwijl je zit. Natuurlijk moet dan wel de juiste beplanting voor de juiste plaats kiezen.

2. Je moet zorgen voor de juiste verhouding tussen hoge en lage planten. 

2/3e  deel van je tuin moet groen zijn. Hierbij rekenen we ook het gazon, de hagen en bijvoorbeeld een vijver. De beplanting mag gevarieerd zijn maar moet voor de helft hoger zijn dan 90 cm. Met die hoogte krijg je een betere diepte werking en intimiteit. Als in een tuin alles in één keer kunt overzien wanneer alle planten laag zijn, dan is zo’n tuin niet spannend. Makkelijk te onthouden. Verdeel je tuin in 1/3 verharding, 1/3 laag groen en 1/3 hoger groen. Vanuit deze basis regel kun je nog allerlei tips en trucs toepassen.

3. Je moet maximale privacy gaan ervaren. 

Met de juiste beplanting ga je jezelf heel vrij en vrolijk voelen, met liefst geen inkijk van buitenaf, geen geluidsoverlast, geen uitzicht op storende elementen. Met vormbomen, begroeide pergola’s en schuttingen los je de meeste problemen eenvoudig op. De Tuinen van Appeltern kunnen je van alles vertellen over privacy.

4. Je tuin mag niet meer tijd van je vragen dan dat je er aan wilt besteden.

Elke beginnende tuinier denkt dat planten moeilijk zijn en veel werk met zich mee brengen. In de praktijk hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Met gesloten makkelijke planten heb je nauwelijks werk. Er zijn tientallen manieren om tijd te besparen met behoud van het juiste tuingevoel.

Als je alle 4 de basisregels hanteert word je per definitie gelukkig in jouw tuin!

DE TUINEN VAN APPELTERN zijn gemaakt om je te helpen.

– Meer dan 200 tuinen zijn aangelegd om je te inspireren en je te laten ervaren hoe je planten en materialen het best kunt combineren. Op basis van je bezoek en onze tips kun je wellicht al uit de voeten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

– Je zou een TUINSTARTERSDAG kunnen volgen. Je leert in de praktijk waar het omdraait.
– We hebben in Nederland 45 bedrijven geselecteerd die voor jou een ontwerp op maat voor je kunnen maken.
– We hebben een concept voor je bedacht waarbij je voordelig een opstap tuinontwerp voor je tuin kunt laten maken.
-Het ALEGRO-tuinontwerp is een heel praktisch opstap model dat je heel snel een inspirerend tuinontwerp oplevert.

Planten zoeken

Nergens in Nederland zijn zoveel verschillende planten toegepast te zien als in De Tuinen van Appeltern. Bij elke tuin zegt een QR-code om welke planten het gaat. Je kunt tegenwoordig gedurende het hele jaar planten kiezen en aanplanten.

Fotocredits: Fred Roest

Meer over de Tuinen van Appeltern

Meer artikelen over de Tuinen van Appeltern lees je in de GroenVandaag-rubriek Appeltern.