Bloemen bloeien op papier – Een mooie expositie over handgekleurde bloempatronen uit de tijd dat het drukken van afbeeldingen in kleur nog niet bestond. Uit een tijd bovendien dat er, na een periode van politieke onrust, burgeroorlogen en terreur in Europa, veel behoefte was aan huiselijkheid en gezelligheid: de Biedermeijertijd (1815-1848). Het borduren van kleurrijke, lieflijke bloemen werd razend populair.

Bloemen bloeien op papier

Expositie

epositie

Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek in Horst organiseert tot en met 8 oktober een bijzondere expositie over 19e-eeuwse hand gekleurde borduurpatronen met als titel “Bloemen Bloeien op Papier”.

Tijdens de tentoonstelling is steeds een bloemwerk te zien vervaardigd door bloemsierkunstenaars en geïnspireerd op de historische borduurpatronen. Bovendien zijn zestien winnende, eigentijdse moderne werken uit een wedstrijd te zien, gemaakt door moderne kunstenaars en geïnspireerd op deze oude bloempatronen.

‘Bloemen Bloeien op Papier, is kleurrijk en inspirerend voor iedereen die houdt van bloemen, tuinen en bloemsierkunst.

Stichting Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961 GP Horst

Foto bloemwerk: “Witveld Bloembinders”.

Textiel en techniek

Museum de Kantfabriek: “Overweegt u een bezoek aan ons museum in hartje Horst (N-Limburg)? En wilt u vooraf weten wat zich achter de muren afspeelt van de laatste nog werkende kantfabriek uit de twintiger jaren van de vorige eeuw? Neem dan alvast een kijkje op onze website. U zult zien dat het een museum is voor vrouwen en mannen. Zonder in clichés te vervallen: er is volop aandacht voor textiel, maar zeker ook voor techniek. Het ruikt er zelfs naar smeerolie! Onze gastvrouwen ontvangen u graag voor een rondleiding in ons museum. Aangevuld met een kopje koffie en een heerlijk stukje Limburgse vlaai in onze Kant-Ine, garanderen wij u een interessante dag. En vergeet ook onze museumwinkel niet voor de leukste (textiel-) snuisterijen! We zien u graag in ons museum!”

Lees ook op GroenVandaag dit artikel over papierknipkunst in het Flower Art Museum.

Nog meer kunst

Zie ook deze rubrieken op GroenVandaag:

Kunst en Uitjes