Parkiettulp – Sinds de 17e eeuw wordt de parkiettulp al geapprecieerd. Maar wat is dit precies voor een tulp en waarom zijn we er nu nog steeds zo dol op? In de 17e eeuw sierde één onderwerp vele schilderijen: de parkiettulp. In 1665 heerste er namelijk een koortsachtig verlangen naar deze bloemen. Het is dan ook een prachtig stukje levende kunst, en de één is nog luxueuzer dan de ander. Zelfs na het hoogtepunt van de bloei zijn ze nog boeiend.
Door de vele schreeuwende kleuren worden parkiettulpen ook wel papegaaitulpen genoemd. Toch zijn het vooral de tweekleurige soorten die de aandacht trekken. Het bijzondere is dat alle bloemen een beetje groen in de bloem dragen.

Parkiettulp

parkiettulp

Kadootje van de natuur

Parkiettulpen zijn eigenlijk een kadootje van de natuur. De bizarre bloemvormen zijn namelijk niet door mensen veredeld, maar ontstaan door spontane mutaties van een gewone tulp. Ze staan bekend om de imposante bloemkelken die een diameter van wel 12 centimeter kunnen hebben, met contrasterende zwarte meeldraden. De bloembladeren zijn gedraaid of gefranjerd, en vaak tweekleurig gevlamd of mengen chaotisch door elkaar heen. Prachtjuweeltjes voor in de tuin.

parkiettulp

Bollen planten

Deze beauty’s laten zich niet opjagen, want parkiettulpen bloeien namelijk pas eind april/begin mei. Het is het wachten dubbel en dwars waard. Plant ze tussen september en december in de tuin en ontdek hoe bijzonder ze zijn. Geef ze wel een zonnige tot half zonnige plek.
Nadat de elegante, lange stelen tot soms wel 50 centimeter hoog zijn gegroeid, mogen de bloemen pronken. De knoppen openen zich langzaam maar zeker door de warmte van de zon, waarna de prachtige kleuren eindelijk zichtbaar zijn.

parkiettulp

Leuke weetjes

Wist je dat parkiettulpen het prima doen in potten of plantenbakken?
Heb je een moes- of pluktuin? Plant er dan een groot aantal, snijd ze af wanneer ze gaan bloeien en zet ze in een vaas.
En… bollen planten doe je zo!

Meer weten over tulpen of andere bloembollen? Kijk dan op bloembol.org