Lauriersneeuwbal – Langzaam lossen de warme herfstkleuren op en wordt het winter silhouet meer en meer zichtbaar. Daardoor krijgen de wintergroene struiken opeens de volle aandacht. Aandacht die ze verdienen.

Lauriersneeuwbal

Heel de zomer lang hebben deze ten diensten gestaan van de weelderig bloeiende heesters en vaste planten. Onopvallend, maar onmisbaar, brachten ze rust te midden van de vele bloemkleuren. Boden bescherming waar nodig en dienden door de groene basis als decor voor al deze bloeiende planten. Zelfs nu de vaste planten bezig zijn met het opslaan van hun voedselreserves en vervolgens langzaam bovengronds afsterven, staan de wintergroene heesters er nog steeds mooi fris bij. De fraaie Lauriersneeuwbal is er klaar voor om zelf het ‘podium’ te betreden en in de spotlight te gaan staan. En eigenlijk kan ik hem geen ongelijk geven, hij heeft het verdiend!

Viburnum_tinus_'Lisa_Rose'   Viburnum_tinus_vruchten

Herfstboeket

Zodra de eerste bladverkleuringen bij bomen en heesters zichtbaar zijn, kleuren de bloemknoppen van de Viburnum tinus ‘Lisa Rose’ subtiel mee. Hoe kouder het wordt des te meer opvallend en mooier de bloemknoppen. Deze kleuren dan prachtig rozerood wat een mooi contrast vormt met de donker groene bladeren. Vanaf oktober zijn de eerste van roze tot wit verkleurende bloemen al zichtbaar, en deze sierstruik bloeit door tot ver in april.  De licht geurende bloemen steken mooi boven de bladeren uit, alsof ze met een lange nek willen zeggen ‘Hallo, zien jullie mij?’. Daardoor zijn deze van een afstand al goed zichtbaar. Deze positieve eigenschap maakt de Lauriersneeuwbal ook uitermate geschikt voor een herfstboeket op vaas. Dit voor de fanatieke bloemschikkers onder ons, die graag de herfstsfeer in huis halen. Na de bloei verschijnen er blauwe bessen wat het geheel compleet maakt.

Viburnum tinus

Mediterrane plant

De Viburnum Tinus is van oorsprong afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee en is in ons klimaat matig tot niet winterhard. De ‘Lisa Rose’ daarentegen, is met zorg geselecteerd door twee Franse plantendeskundige, uit zaailingen van de moederplant Viburnum Tinus. Dit maakt de Lauriersneeuwbal Lisa Rose een sterke gezonde plant, die onze winters kan trotseren en garant staat voor een rijke bloei in de wintermaanden.

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.

Meer van Fred’s choice

Lees ook deze berichten op Groenvandaag:

Fred’s choice